Stoffbit til 5000 kroner

22. januar 2013 16:54 av Victoria Christensen 

Dagens ungdom kler seg i svært dyre klær og mange unge jenter føler seg presset til å følge trendene. Maya Cecilie Ellingsen(13) mener prisforskjellen på dunjakker er idioti.

Mulberry-vesker, Parajumper-jakker og Ugg-sko er bare noen av de dyre moteproduktene det vrimler av blant norsk ungdom. Mange lar seg påvirke av den dyre stilen og lærere og foreldre fortviler over det store presset. Hjelpelærer ved Ruseløkka barne- og ungdomsskole, Louise Sandaker Hannon(20), forteller at motevesker til nærmere 8000 kroner er skolevesker for mange av elevene.

Syv år og fashionista
Ruseløkka er en skole midt i Oslo, preget av barn som kommer fra familier med ulik økonomi, forklarer Hannon. Hun opplever stadig at barn helt ned i syvårsalderen spør henne hva slags merker det er på klærne hennes.
– Det er vanvittig at barn i den alderen i det hele tatt har kunnskap om merkeklær, konstaterer hun.

Flere av ungdommene på skolen bruker Mulberry-vesker som skolebag, for mange er disse veskene helt utenfor rekkevidde. At så mye som en tredjedel av elevene vandrer rundt en slik på armen skaper et enormt motepress på skolen. Slik er det også flere steder rundt om i landet.
– Forskjellen på personlig økonomi kommer veldig godt frem på denne måten, og kan hos noen skape ubehag, forteller Hannon.

Helt idiotisk
Ellingsen går i 8. Klasse ved Kristelig Gymnas i Oslo. Hun føler presset stammer fra elevene fra velstående familier. De går kledd i jakker til 7000 kroner og vesker med samme prislapp.

– Det er helt idiotisk, forskjellen på en Bergans-jakke og en merkejakke er kun lappen i nakken – den koster 5000 kroner, sier hun oppgitt.
Den største forskjellen er kanskje pelskragen og designet, allikevel er prisforskjellen enorm.  13-åringen forteller at hun ikke har økonomi til å følge trendene, men velger det også bort bevisst.

Stengt for kommentarer.