Plumbo støtter psykisk helse

24. januar 2013 15:19 av Hanna Blisten 

På tampen av 2012 forlot Hasse Rønningen Plumbo på grunn av psykiske problemer. Nå håper rockegruppen at flere artister vil stå frem.

Tidligere bandmedlem, Hasse Rønningen (pressefoto)

– Da Hasse sluttet, valgte vi å gjøre noe mer ut av det, og kanskje få flere artister til å henge seg på og støtte opp under psykisk helse, meddeler Plumbos vokalist og frontfigur, Lars Erik Blokkhus.

Etter at bandets tidligere trommeslager sto frem med psykiske lidelser, har også flere artister vært åpne om at de sliter psykisk som følge av plutselig berømmelse og mediepress. Et par medlemmer av Klovner i Kamp og tidligere Idol-vinner, Jorun Stiansen, er noen av dem.

– Det er godt å se en ettereffekten av det, som er veldig positivt, sier Plumbo-vokalisten.

Nytt pengeprosjekt
Atter en gang står Plumbo på Rockefeller scene. Denne gangen med en ekstra låt på repertoarlisten.
– Vi har urpremiere på låta Tøft å ha det tøft her i kveld.
Etter Hasses frafall, bestemte bandet seg for å lage en låt, og opprette et fond hvor alle inntektene fra låta via nedlastning og strømtjenester, går til psykisk helse.

Låta er enda ikke spilt inn, men ble fremført på Rockefeller lørdag 19. januar, med fengende elementer og en smak av feststemning i seg.
– Vi tenkte at vi ikke kunne lage noe sørgelige greier. Allikevel prøvde vi å få inn det brede spekteret om at det ikke bare er tøft å være psykisk syk i seg selv, men det er også tøft å stå opp om morgenen, ta bussen, handle – alt sammen blir en utfordring, sier Blokkhus alvorlig. Vi har også hatt innsamlingsaksjoner, hvor vi til sammen har samlet inn nærmere 40 000 kroner. Det går hovedsakelig til ungdom med psykiske lidelser som bruker musikk til å holde seg oppe.

Har det bra
Til opplysning har Hasse det veldig bra. Det ble arrangert en overraskelsesfest for ham før jul, hvor venner, artister og fans på sammenlagt 80 mennesker var invitert. Etter hva Lars Erik forteller, skal Hasse nå være hjemme, og pleie helsen. Noe han har full forståelse for.
– Jeg skjønner artister som får den psykiske knekken når det blir mye styr og pes, og alt du vil er å bare gjemme deg bort. Ikke prate med noen. Tenk hvordan politikere har det!

Til høyre: ny trommeslager, Tor Erik Knutsen Foto: Henning Hoel Eriksen

Holdt auditions forgjeves
Bandet fortsetter ikke uten trommeslager. Musikerne fra Sande hadde noen auditions for ny trommelsager etter Hasse, men Tor Erik Knutsen var allerede en del av bandets fremtidsplaner.
– Vi visste godt hvem han var fra før, etter flere år tilbake som spillekollegaer. Valget falt på ham egentlig ganske tidlig.  Vi er veldig fornøyd med ham, legger Blokkhus til.

Ved spørsmål om Tor Erik erstatter Hasses plass på en behagelig måte, er svaret konsekvent:
– Ja. Det er klart vi savner Hasse, og de tingene han er kjent for, og humoren, men sånn er det blitt. Han kan ikke fortsette, og må ta vare på helsen sin.

Stor plass å overta
Tor Erik Knutsen trives veldig godt som nytt bandmedlem. Selv om det forlanges noe av deg når du tar over for en velegnet utøver, ser det ikke ut til å være noe problem for den erfarne trommeslageren.
– Jeg kjente guttene fra før av, og jeg storkoser meg i deres selskap. Det var ikke lett å ta over en så stor plass som Hasse har hatt i bandet, men jeg håper jeg utfyller den godt. Jeg gjør mitt beste uansett. Det virker som at publikum er fornøyd, og det er det vi ønsker å oppnå.

Gruppa vil nå arbeide fortløpende i studio for å få spilt inn Tøft å ha det tøft. Singelen vil komme ut på elektronisk distribusjon så fort det lar seg gjøre innen de to nærmeste månedene. Mot sommeren vil gruppa sette fokus på deres sjette album.

Stengt for kommentarer.