Får ikke kontakt med familien

4. juni 2009 18:40 av Linda Yvonne Bekkevold 

Det er to måneder siden Kathiravelu Rajalingam hørte siste livstegn fra sin familie på Sri Lanka. Hver dag etter det, har han stått utenfor Stortinget, med en stille bønn om hjelp.

Foto: Linda Y. Bekkevold. Rajalingam med sin datter, utenfor Stortinget.

Foto: Linda Y. Bekkevold. Rajalingam med sin datter, utenfor Stortinget.

- Sist jeg snakket med min familie, fortalte de at de var redde og måtte gå under jorda for ikke å bli drept av bomber. Jeg er så bekymret for at matmangelen gjør at de aldri kommer opp igjen. Det eneste de hadde var ris og litt vann, og heller ingen mulighet til å varme det, sier Rajalingam.

Han kom til Norge på slutten av 80-tallet, og er bosatt med kone og barn på Grünerløkka. Det er hans døde søsters barn og barnebarn som fortsatt bor i et tamilsk område på Sri Lanka.

- Jeg er en stille mann, men håper at mitt og andre demonstranters stadige oppmøte, skal få den norske regjeringen til å jobbe for en våpenhvile mellom regjeringen i Sri Lanka og Tamiltigrene. Vi gråter i hjertene våres, for vi føler at alle land støtter regjeringen, sier han.

Rajalingam forteller videre at hans folk, tamilene, liker alle mennesker uansett hvilken religion de har. Og han lurer på hvorfor de ikke blir hørt.

- Hadde jeg gjort noe galt, vært voldelig på trikken eller noe sånt, ville jeg nok fått masse oppmerksomhet.  Til og med en katt som har satt seg fast i et tre, blir reddet. For meg, lukker alle sine øyne og ører, sier han.

Hjelpearbeid
Mediesjef i Norges Røde Kors, Jon Martin Larsen kan fortelle at deres organisasjon er den eneste som befinner seg i konfliktområdene på Sri Lanka.

- Vi evakuerer hele tiden syke og sårede med båt. I februar var det rundt 250 000 tamiler fanget inne i disse områdene, nå er det 50 000 igjen.

Røde Kors Norge har den siste tiden fått inn over 650 savnet-meldinger fra norsktamiler.

- Vi gjør også et arbeid i flyktningleirene, deriblant opptrapping av oppsporing. Vi koordinerer navn og personlige opplysninger med de som blir evakuert, og håper å finne de der, sier Larsen.

Noen må hjelpe
Direktør for Norsk senter for menneskerettigheter, Nils A. Butenschøn, synes det internasjonalt, er en påfallende passivitet til at sivilbefolkningen i Sri Lanka ikke sikres.

Direktør for Norsk senter for menneskerettigheter, Nils Butenschøn.

Direktør for Norsk senter for menneskerettigheter, Nils Butenschøn.

- Når det gjelder å komme sivilbefolkningen til unnsetning, er det ganske stor forskjell nå, enn det var etter tsunamien, sier han. Selv om Norge tidligere har hatt rollen som fredsforhandler, prøver regjeringen å fraskrive seg sitt ansvar for dagens situasjon. Politikerne er selvfølgelig i en vanskelig situasjon, men de må gjøre et større forsøk på bilateral kontakt, sier han.

Butenschøn mener at FN burde ha en kraftigere reaksjon, selv om krisen ikke er definert som en internasjonal konflikt. Og sier videre at når en større gruppe befolknings liv står i fare, kan sikkerhetsrådet ta opp og drøfte slike tilfeller.

- Stormaktene må ta et større ansvar, de kunne forsøkt og få India til å gå inn sterkere. Men ingen har foreløpig ikke villet gjøre noe, virker det som på meg, sier han.

Stengt for kommentarer.