Raser mot TV 2

1. februar 2013 12:47 av Silje Haugen 

Høreselshemmede er lei av  å bli diskriminert.

- Vi er langt fra fornøyd, sier generalsekretær i Døveforbundet Rune Kristiansen.

Sammen med Pensjonistforbundet og Hørselshemmedes Landsforbund gikk de til aksjon mot TV 2 i september i fjor. En demonstrasjon ble holdt ved TV 2 byggene i Bergen og Oslo. Hørselshemmede krevde at også direktesendte programmer ble tilrettelagt deres behov. Nemlig med tekst.

Angår mange

- Det er på tide at TV 2 forstår at betydelig stor gruppe mennesker som blir utestengt fra blant annet nyhets- og sportssendinger, sier Kristiansen.

NRK har tekstet direktesendte tv-programmer i mange år ved hjelp av manuell hurtigteksting. TV 2 har i flere år sagt at de ønsker å satse på et automatisk talegjenkjenning system, men har til nå ikke gjort det.

Tviler på snarlig løsning

Døveforbundet er blitt lovet en ny tilbakemelding i februar, men har liten tro på en snarlig løsning.

- De har i 15 år sagt det samme, at talegjenkjenning skulle komme. Vi tviler på at det skjer de første fem årene, sier en frustrert Kristiansen.

TV 2 skriver i en e-post til Døveforbundet at de er i gang med en utfyllende økonomisk vurdering, men at kostnadene vil bli store.

- Vi må ansette åtte personer for å håndtere et talegjenkjenning system, eller alternativt å ansette 24 personer for å hurtigtekste våre sendinger, skriver kommunikasjonredaktør Rune Indrøy ved TV 2 i e-posten. Han legger til at de håper å finne en løsning.

Følge “storebror”

I 2010 fastslo kulturdepartementet, at det per dags dato ikke ville være mulig å få til automatisk talegjenkjenning på grunn av det store mangfoldet av norske dialekter.

- NRK har lykkes i å satse på manuell direkteteksting og dette mener vi at også TV 2 må gjøre, sier Kristiansen.

Stengt for kommentarer.