Strømmer til utlandet

21. januar 2013 15:13 av Ida Holm 

I 2012 økte antallet norske studenter i utlandet med syv prosent sammenlignet med året før. – Dette er ny rekord, melder NTB.

I løpet av skoleåret 2011/2012 dro nærmere 24.000 norske studenter for å begynne på, eller ta deler av, utdanningen sin utenfor Norges grenser. Etter en nedgangsperiode tidligere på 2000-tallet, er utenlandsstudier dermed på vei opp og mer populært enn noensinne.

- Vurderte aldri Norge

Ifølge NTB er Storbritannia det mest populærere studielandet. Hele 4688 norske studenter oppholdt seg der i fjor, og Kristina Albertsen (22) fra Sandefjord er en av dem. Hun har studert International Relations ved LSE i London i snart tre år og er ikke i tvil om at hun har valgt rett studiested.

– Jeg vurderte aldri å studere i Norge. Min utdanning fokuserer på internasjonale temaer, og derfor ville jeg gå på et universitet med studenter fra alle kulturer, sier hun.

Albertsen legger også til at den viktigste fordelen med utenlandsstudier er at det utvider ens perspektiver og muligheter rundt hvor og hva man kan jobbe med i fremtiden.

Viktig egenlæring
Synne Dahl (27) oppga både jobb og leilighet i Norge for å dra til Hawaii. Da reisen ble avsluttet tidligere enn forventet, tok det ikke lang tid før hun visste hva hun ville gjøre videre.

– Min far har leilighet i Buenos Aires, og jeg har alltid hatt lyst til å lære meg spansk, så da var avgjørelsen veldig enkel, erkjenner Dahl.

I Argentina endte hun opp med å studere latin-amerikansk litteratur og spansk språk, og hun har ikke angret på dette valget siden. Dahl mener det å studere i et ukjent land er en veldig viktig mulighet til å lære seg selv å kjenne.

– Man blir selvstendig, man får en ny synsvinkel på andre kulturer og det som er ukjent for en. Du blir kjent med masse nye mennesker og får nye impulser som inspirerer deg, hevder Dahl og legger til:

– Vil du studere i utlandet, så gjør det! Det er et privilegium.

Ung i USA
De fleste som går på skole utenlands studerer på bachelornivå, men det blir også  stadig mer populært for yngre elever å ta et år hjemmefra. I fjor tok hele 2075 videregåendeelever et utvekslingsår, og Ingrid Ahlsen (16) er en av dem som skal til pers i 2013.

– Jeg vet foreløpig ikke noe mer enn at jeg skal til USA, og at jeg skal gå andreklasse der, noe som vil tilsvare Junior på High School, sier hun.

Ahlsen forklarer at det er en lidenskapelig interesse for reising som har vært utgangspunktet for å ville dra på utveksling, men påpeker at hun har vært påpasselig med å forberede seg praktisk og mentalt.

– Man burde definitivt vite om man er klar for å bo et år med en familie man ikke kjenner, i et nytt land, mange mil unna kjent og kjært. Det er smart å reise litt rundt i hjemlandet for å se om man liker å klare seg alene, tipser hun.

Selv har Ahlsen tatt vellykkede testturer til venner og familie for å forsikre seg om at hun klarer seg på egenhånd. Nå ligger det meste til rette for et forhåpentligvis spennende utenlandsopphold.

– Jeg kommer helt klart til å angre mer hvis jeg ikke reiser enn hvis jeg reiser. Hvis man angrer når man først er der, så er det bare å gjøre det beste ut av det og nyte den tiden man har, reflekterer hun.

TOPPBILDE: Kristina Albertsen (22) er en av rekordmange nordmenn som studerer utenlands.

LES MER OM STUDENTENES OPPLEVELSER/FORBEREDELSER HER:

www.synneintangoland.blogspot.com
www.ingridgoingabroad.blogspot.com

Stengt for kommentarer.