Dyrt studentliv i England

21. januar 2013 14:19 av Ingrid Grongstad 

Det er mange økonomiske utfordringer. Det rammer også de norske studentene i utlandet. Pengene strekker ikke til og de er tvunget til å jobbe hjemme i ferien.

Den økonomiske kabalen er en som mange studenter sliter med å få til å gå opp, både her hjemme i Norge og i utlandet. Maria Jacobsen Zafar(20) er en av dem. Hun studerer Journalistikk ved City University i London og hevder at å betale alle utgiftene er umulig uten noen ekstra form for støtte.

– Jeg føler ikke at det hadde vært nok med kun stipendet og lånet. Jeg er avhengig av å jobbe i ferier, og å få støtte hjemmefra, Forteller bergensjenta.

Med 100 000 i skolepenger, og et samlet lån og stipend på 98 000, så har hun en utfordring hver gang skolepengene skal betales.

LES MER PÅ: http://www.laanekassen.no

Billig mat men ikke bolig
Selv om maten er billigere i England enn her hjemme i Norge, så går utgiftene fort bort. Zafar betaler syv tusen i husleie hver måned, og sammen med vann, gass og strømpriser blir beløpet høyere enn det burde være.

– Totalt blir jo det 170 000 i skolepenger, mat og husleie, og da sier det seg selv at lånet og stipendet ikke strekker helt til, forteller englandsstudenten.

To sider, samme sak
En som derimot har et litt annet perspektiv på det, er Mathilde Løken Beinset(20) fra Molde. Hun studerer og i England, men ved Roehampton University. Hun har og 100 000 i skolepenger, men fikk et eget stipend da hun flyttet til London. I tillegg til 2 % avslag for å betale den samlede summen på 77 000 norske kroner. Heldig har hun og vært. Mathilde bor nemlig på campus og slipper derfor å betale noen boligutgifter utenom.

Hardt arbeidende
Beinset var forberedt på at utgiftene var mange da hun bestemte seg for å studere i utlandet. Istedenfor å sitte på rompa valgte hun å jobbe et år før hun begynte studiene sine.

– Derfor har jeg litt mer å rutte med enn de fleste andre, forklarer hun. Moldenseren legger derimot ikke skjul på at hun har minimale matutgifter, på grunn av kresenhet.

– Engelsk mat er ikke noe godt, så jeg lever på toast. Ristet brød med enten jordbærsyltetøy, ost eller skinke. Og siden brød koster fem kroner her nede blir det et greit budsjett, mener hun.

Skjønt enige
Selv om både Zafar og Beinset innrømmer at selv om utgiftene de betaler gjør oppholdet litt tøffere, så er det ingen tvil om at de aldri ville valgt noe annet. De vektlegger erfaring og opplevelsen som alfa omega.

– Dette er en opplevelse for livet, noe jeg kommer til å lære så mye mer av enn om jeg hadde blitt hjemme i Norge, fastslår Beinset.

Stengt for kommentarer.