Single stenges ute av boligmarkedet

18. januar 2013 13:01 av Håkon J. Norheim 

Monica Dørheim(26) prøver desperat å komme seg inn på boligmarkedet i Stavanger. Det er ikke lett.

– Jeg leter etter leiligheter i Stavangerområdet daglig, men det er få aktuelle. De fleste er for dyre, og går langt over takst, forteller Dørheim

Dørheim er enslig og jobber som salgs- og markedskoordinator ved Trac Id systems på Forus. For tiden leier hun en hybelleilighet på Gausel og ser på det som en utgift hun gjerne kunne brukt på å betale lån og renter.

Hun har lenge spart seg opp midler til kjøp av leilighet, og har fått tilslag på lån fra banken. Dette gjør at hun har rundt 2,3 millioner til rådighet. Likevel er det lite hun kan gjøre som enslig på det tøffe boligmarkedet.

– Det er ingenting jeg kan gjøre med boligprisene. Jeg må bare fortsette å lete. Det er ikke ønskelig å kaste penger ut vinduet på leie av hybel i lang tid, sier hun.

Stavanger har lenge hatt de høyeste leilighetsprisene i landet. Med en dobling i eiendomsmarkedet de siste åtte årene, er det nesten umulig for unge å komme seg inn på boligmarkedet. Et marked som i følge prognosene skal stige med ytterliggere 30 prosent de neste to årene.

Ingen leiligheter under 2 millioner
Eiendomsmegler i DNB, Tonje Dalen, støtter opp om uttalelsene til Dørheim. Hun forteller at de sjelden ser unge enslige i budrunder om leiligheter og at prisene stiger høyere enn det folk har råd til.

– Vi har ikke solgt en eneste leilighet i Stavanger til under to millioner siden sensommeren. Det er klart de fleste single ,ikke har råd til slike priser, forteller Dalen.

Da finanskrisen inntraff i 2008, ble det nesten full stopp på bygging av leiligheter i Stavanger. I tre år, var byggingen nesten lik null og etterspørselen etter leiligheter var høy. Dalen mener dette direkte har gjort stor innvirkning på at prisene i dag er såpass høye.

– Når hver leilighet vi selger går flere prosent over takst, så er dette helt klart et faresignal. Det har i henhold til etterspørselen blitt bygget altfor få leiligheter de siste årene, sier Dalen.

Sett ned egenkapitalgrensen
Hun mener at enklere løsninger er det som skal til for at boligprisene skal kunne gå ned, og at unge skal få kjøpe seg sitt eget.

– Politikerne må ta tak før det blir for galt. Det må bygges flere leiligheter og egenkapitalsgrensen for å få lån kan godt settes ned fra 15 til 5 prosent. Først da vil vi kunne se bedring, forteller hun.

Det finnes flere og flere unge, enslige i Monica Dørheims situasjon, men Dalen avslutter med noen oppmuntrende ord:

– Nå har jeg nettopp solgt en leilighet til en nyutdannet journaliststudent, som vant en budrunde med flere deltakere. Så det er mulig.

TOPPBILDE: Denne leiligheten på Gausel ble nettopp solgt for 3,2 millioner.

Stengt for kommentarer.