Klar for juleutstilling

6. desember 2012 13:49 av Tone Iren Østebø 

Fredag 7.des er Venche Høvring Kolltveit klar for sin juleutstilling på kaien i Åkrehamn.

Venche Høvring Kolltveit i sitt rette element.

- Jeg har allerede takket nei til tre utstillinger. Jeg takket ja til å ha på Åkra, jeg må si det er den kjekkeste plassen jeg kommer til, sier Høvring.

Det å lage til en juleutstilling er veldig krevende, forteller Høvring. Det krever mye tid og hun blir sittende mye alene. I tillegg er nervene på plass.

Det er jo litt flaut hvis det ikke kommer folk, men jeg ønsker at de som kommer skal få en god opplevelse og en fin julestemning, sier Høvring.

Begynte planleggingen i sommer

Bildene som blir stilt ut er både konkret laget til utstillingen, mens noen andre bilder har blitt lagd over lengre tid. I og med at Høvring takket nei til de andre utstillingene så ble det noen bilder der også.

Nå har jeg reklamert på facebook, så det kommer kjensfolk og slekt. Ellers så vet jeg ikke hvem som kommer. Det er det som er så spennende, sier Høvring.

Høvring forteller videre at både unge og eldre har pleid å komme på utstillingene. Akkurat til denne utstillingen er hun litt usikker. Hun håper at så mange som mulig ønsker og komme.

Inspirasjon til malingen

Det første ordet Høvring kunne si, utenom mamma og pappa, var blyant. Hun begynte veldig tidlig å tegne og gledet seg til hver gang faren kom hjem fra sjøen. Da hadde han god tid og han lærte henne ganske mye. Det ble en del av livet hennes.

Jeg har alltid hatt en blyant i neven, forteller Høvring.

Når hun er nede ved sjøen, får hun inspirasjon til å male. Hun har trent seg opp til å fotografere med øynene og kjenne lukter. Hun er oppvokst med sjøen og når hun forteller til sine elever som hun underviser, gir hun dem beskjed om at de ikke skal finne opp kruttet. Det er allerede oppfunnet.

Jeg forteller dem at de skal male det som er mest gjenkjennende i dem selv. Da blir det ærlig og en kan stå for bildene som de har malt. Det at folk kan få en opplevelse og kjenne seg igjen i bildene, det er det viktigste for meg, forteller hun.

Bildene som blir utstilt nå til helgen har for det meste kystmotiver. Foruten utstilling, kommer også Gjert og Kristi Tolås for å holde en liten julekonsert.

Kyst: Av Venche Høvring Kolltveit

Måneskin: Av Venche Høvring Kolltveit

Stengt for kommentarer.