Nødvendig vold

10. mai 2009 21:27 av Elin B. Øvrebø 

- Bruken av voldsscener i Millenium-triologien er viktige for å understreke Lisbeth Salanders historie, mener produsenten av filmene, Sören Stærmose.

 

TREKKPLASTER: Bøkene om Lisbeth Salander selger i bøtter og spann. Den første filmen av bokserien har sørget for å gi filmprodusent Sören Stærmose stjernestatus.Her blir han intervjuet av Mikael Olsen Lerøen på torsdag. Foto: Elin B. Øvrebø.

TREKKPLASTER: Bøkene om Lisbeth Salander selger i bøtter og spann. Den første filmen av bokserien har sørget for å gi filmprodusent Sören Stærmose stjernestatus.Her blir han intervjuet av Mikael Olsen Lerøen på torsdag. Foto: Elin B. Øvrebø.

Ifølge Stærmose kunne voldsscenene i filmene raskt vært enn enda råere.

- Bøkene handler om undertrykkende kvinner og at noen av dem slår tilbake. Først og fremst gjelder dette selvfølgelig Lisbeth Salander. Volden er enda mer detaljert beskrevet i bøkene. Vi har latt det være litt opp til skuespillerne hvor langt de vil gå i disse scenene, men vi er veldig fornøyde med resultatet, understreker han.

Mer råskap og action
En av årets store trekkplaster under Nordiske Mediedager var uten tvil den danske filmprodusenten Sören Stærmose. I en fullsatt sal ble han torsdag intervjuet av filmentusiasten Mikael Olsen Lerøen.
Som de første i verden fikk publikummet i Bergen også se klipp fra den nye filmen ”Jenta som lekte med ilden”, som har premiere i september.

Stærmose kunne fortelle at publikum har mye action i vente i de siste filmene.

- Den første filmen var en klassisk krim med plottet ”who has done it?”.  De to siste filmene henger sammen og er til sammenligning med den første filmen veldig actionfylt. I tillegg er det litt forskjell i det stillistiske uttrykket ettersom vi har byttet instruktør for de to siste filmene.

Skeptiske Sverige
Det er en umettelig interesse på bøkene til den avdøde svenske forfatteren Stige Larsson. På verdensbasis har det blitt solgt tretten millioner bøker. Bare i vesle Norge er det solgt rundt én million eksemplarer. Forventningene til filmatiseringen av Millenium-triologien har derfor vært kjemphøye. 

- Bøkene var faktisk ikke så berømte da vi kjøpte rettighetene, men vi skjønte etter hvert hvor høyt fansen la listen for filmatiseringen. Likevel er det svenskene som har vært mest skeptiske. Svenske kritikere har gitt mye lavere terningkast enn de danske og norske har gjort. Likevel har filmen vært veldig populær også her, sier filmprodusenten.

Ikke en fjerde film
Stærmose mener det ikke er sannsynlig at det vil bli en laget en fjerde film, selv om det finnes en bok til om Lisbeth Salander.

- Stieg Larsson døde før han skrev ferdig den siste boken. Trehundre av firehundre sider er ferdigskrevet, men det må bli opp til familien å avgjøre, sier han og understreker at filmselskapet holder seg langt unna den pågående konflikten mellom familien og samboeren til den avdøde forfatteren. De har kun kontakt med bokforlaget.

Stengt for kommentarer.