Frykten for å bli gammel

8. mai 2009 9:46 av Elin B. Øvrebø 

Norsk eldreomsorg er til å få grå hår av. Nordmenn flest frykter en alderdom på eldrehjem.

Vi verdsetter ikke lenger våre gamle viser ny forskning. Mens eldre mennesker tidligere ble sett på som kunnskapsrike på grunn av sin alder, lytter vi i stadig mindre grad til de gamle. Dette faktum kommer nok ikke som en overraskelse for de fleste. Det er jo velkjent at høy alder og rynker passer dårlig inn i den hypermoderne hverdagen vi lever i.   

Verre enn den overfladiske frykten for å ende opp med aldringstegn, er den reelle panikkartede frykten for å ende opp som bruker av norsk eldreomsorg. Daglig hører vi historier om eldre personer som enten ikke får plass på sykehjem når de behøver det, de er rett og slett ”for friske”, eller de blir plassert på gangen på grunn av plassmangel.

Omsorgsyrke klinger så fint, men har ordet omsorg så mye med virkeligheten å gjøre? Mange gamle føler seg med rette stuet vekk når de ender opp på gamlehjem. Stramt tidsskjema og underbemanning gjør at de blir overlatt til seg selv etter et minimum av stell. Det er ikke mye tid til omsorg i form av et klapp på kinnet, en klem eller noen kjærlige ord.
For en knapp måned siden sprang bomben om at flere gamle på hjem i Kvinnherad ble lagt for kvelden allerede klokken to på formiddagen på grunn av underbemanning.

Eldrebølgen er for lengst over oss. Tallet på gamle mennesker vil bare fortsette å stige kraftig.
Det skrikes etter flere hender i eldreomsorgen samtidig som sparekniven brukes aktivt. Hva er logikken i det? Med så god kartlegging over flere gamle i burde jo eldreomsorgen vært et viktig satsingsområde, ikke omvendt. Hvorfor kan vi ikke prioritere riktig?

Hvordan vi behandler våre gamle og syke sier mye om samfunnet vi lever i. Vi kan takke mange av våre gamle for at vi er blitt den rike nasjonen vi har blitt etter andre verdenskrig. Men det virker som om dette har gått fullstendig i glemmeboken. Lite eller ingenting forbedres i norsk eldreomsorg. Eldrebølgen frykter alderdommen, og ikke uten grunn. Er det slik vi ønsker å behandle våre gamle?

Stengt for kommentarer.