En kongelig fornøyelse

21. september 2012 1:19 av Mie Andersen 

Sex, politikk, kjærlighet, ekstravagante kostymer og flott interiør. Filmatiseringen av boken ”Prinsesse av blodet” har alle ingrediensene, og er en like stor fryd for intellektet som for synet.

I 1770-tallets Danmark skal prinsesse Caroline Mathilde (Alicia Vikander) giftes med den mentalt ustabile kong Christian VII (Mikkel Boe  Følsgaard) av Danmark. Tre år etter kommer den tyske opplysningsmannen Johan Struensee (Mads Mikkelsen) inn i  bildet, og blir kongens livlege  Her opphører dronningens ensomhet i en lidenskapelig affære.

Filmplakat for "En kongelig affære". Pressefoto: aroyalaffairthemovie.com

I en film som lett kunne ha endt med det samme opplegg som Romeo og Julie, gir den sprøe kongen et friskt pust til sjangeren. Fotografen Rasmus Videbæk gjør ”En kongelig affære” visuell interessant. Ved å variere mellom bilder med lyse og varme nyanser til tåkete gråfarger, veksler han mellom den realistiske og romantiske tonen i filmen.

Det eneste som er kritikkverdig er at regissør Nikolaj Arcel har lagt så stor vekt på trekantsdramaet, at de revolusjonerende tanker går litt i glemmeboken. Dette gjør at gnisten i filmen holder på å falme etter legen og dronningen bukker under for kjærligheten. Heldigvis kommer vendepunktet før affæren blir tatt ut i langdrag og historien blir for kjedelig. Likevel må man si at Arcel har gjort et kupp da han fikk samlet skuespillensemblet, og man må bare bøye seg i støvet for den danske nyankommer, Mikkel Boe Følsgaard.

Til tross for at det er en dansk film, leverer Arcel en komplett kvalitetsfilm, som har noe å tilby til de fleste. Moteelskerne vil bli trollbundet av de fantastiske kostymene, de håpløse romantikerne vil få et spennende kjærlighetsspill og historikerne en fascinerende historietime.

Stengt for kommentarer.