Henrik Ibsens “Villanden” er blitt modernisert

20. september 2012 21:38 av Jenny Mina Rødahl 

Den danske regissøren Anders Paulin har skapt en helt ny og moderne vri på det velkjente teaterstykket i forbindelse med Ibsenfestivalen.

Hovedscenen, Nationaltheatret.
04. september – 19. September.
Av Henrik Ibsen, Franz Kafka, Marie de France, Jacques Derrida med flere
Språklig bearbeidelse av Erlend Sandem
Regi: Anders Paulin
Scenografi og kostymer: Olav Myrtvedt
Komponister: The Marble Fauns
Med Tone Danielsen, Trine Wiggen, Finn Schau, Tor Ivar Hagen, Bjørn Floberg, Kai Remlov, Mattis Herman Nyquist, Mariann Hole og Andrea Bræin Hovig

Tekst: Jenny Mina Rødahl

Foto: Marte Garmann

Villanden handler om Familien Ekdahl som blir innhentet av mørke hemmeligheter fra fortiden, som innebærer mye skjult skam. Menneskets evne og vilje til å se virkeligheten i øynene kommer i fokus. Det er et symbolsk teaterstykke, i form av villanden på loftet, som er skadeskutt og vil heller dø enn å leve i fangenskap som krøpling.

Om det er første gang du begir deg ut på et Ibsen-stykke, kan du forvente det uventende. I løpet av de 95 minuttene forestillingen varer, opplever man en salig blanding av gammelt og moderne. Han blander inn tekster fra Kafka, og musikk fra filmer som The Matrix og Escape from New York. På slutten blir hele hovedsalen totalt mørklagt i et kvarter, og en kombinasjon av høy musikk og det blir lest opp en fortelling som ikke handler om stykket overhodet.

Paulin er opptatt av hvordan stykket forholder seg til fotografiet (familien Ekdahl driver et fotoatelier), og hvordan vår bildebruk i dag gjør livet til en vare og hvordan bildene er viktigere enn selve virkeligheten. Han sier at han er mer opptatt av å ikke forstå stykket enn å forstå det. Paulin påpeker at han har vært opptatt av å få publikum til å fortolke.

At alle skuespillerne bytter rolle hele tiden, gjør den moderniserte Villanden enda mer forvirrende. Å gå på forestilling og forvente den gode gamle fortellingen om familien Ekdahl og deres stakkars, blinde Hedvig, er uaktuelt. Forvent det uforventede.

Stengt for kommentarer.