En eventyrlig film

19. september 2012 22:50 av Martin Arntzen 

Nok en gang kaster Joachim Rønning og Espen Sandberg seg over et manus, og nok en gang leverer de kvalitet.

Originaltittel: Kon-Tiki

Regi: Espen Sandberg og Joachim Rønning.

Skuespillere: Pål Sverre Valheim Hagen, Odd Magnus Williamson, Tobias Santelmann, Anders Baasmo Christiansen, Jakob Oftebro, Gustaf Skarsgård, Agnes Kittelsen.

Sjanger: Drama

Foto: Christian Raabe/Nordisk Film Distribusjon AS

Historien om eventyreren Thor Heyerdahl og hans mannskaps flåteferd til Polynesia er noe nordmenn kan være stolte av. Det er også filmatiseringen av gjengens 101 dager lange Kon-Tiki-ferd.

De fleste kjenner litt til selve historien om Larvik-mannen som ble verdenskjent på grunn av sine ekspedisjoner. Heyerdahl var overbevist om at Polynesia ble befolket av sør-amerikanere istedenfor asiatere, en teori han måtte kjempe kraftig for å bevise. Nemlig, å teste den i praksis.Selve ideen og motstanden han møtte i å finansiere ekspedisjonen kommer godt frem i filmen. Dog, er det selvsagt i hoveddel ferden det konsentreres om. Sammen med sitt mannskap på fem mann, slår de ut seilet på sin baslaflåte og legger ut over Stillehavet.

På de snaut 8000 km på vei mot Polynesia møter flåten på alt fra aggressive haier til uvær og enorme bølger. Allikevel, er det kanskje de psykologiske sidene ved en så krevende ferd som viser seg å være den største utfordringen.

Over to timer kommer man nærmere det utrolige eventyret til Thor Heyerdahl. I løpet av filmen skjønner man raskt at det som egentlig var et helt hinsides prosjekt, kun handlet om at Heyerdahl ville komme tilbake for å si: ”jeg hadde rett” og skape sin plass i verdenshistorien. Staheten, viljestyrken og troen på sin egen teori er lett å skimte. For ikke å glemme den håpløse Larvik-engelsken. Valheim Hagen har gjort leksa si. Det samme kan sies om hans mannskap.

De fleste er klar over filmens handling og slutt. Derfor er filmens oppgave å fortelle hvordan alt skjedde på en overbevisende måte, og det er absolutt tilfelle. Scener med høy puls, varieres også med kjærlighet og humor. Filmen inneholder den innlevelsen som gjør at man føler at man er en del av selve ferden.

Filmen ble nylig valgt ut til å være Norges kandidat i årets Oscar-utdeling. Thor Heyerdahls egen Kon-Tiki-dokumentar vant landets første Oscar i 1952. Ikke bli overrasket om vi får en reprise 60 år senere.

Terningkast 5.

Stengt for kommentarer.