Døde under innspilling av skifilm

29. mars 2009 12:23 av Åsa Nord 

Ekstremskikjører og basehopper Shane McConkey (39) døde torsdag under et skibasehopp. Det fatale hoppet skjedde i forbindelse med innspillingen av en skifilm. Fans og venner verden over sørger over tapet av legenden.

mcm9

Foto: Alfredo Martinez/ Red Bull Photofiles

McConkey skulle stå på ski ut fra en høy klippe, gjøre en dobbel baklengs salto, løsne skiene og fly videre i vingedress (wingsuit). Skiene til McConkey løste seg ikke ut som de skulle. Han fikk aldri åpnet fallskjermen sin og døde da han traff snøen under klippen han hoppet fra.

mcm3

Foto: Ulrich Grill/ Red Bull Photofiles

- Shane hadde hoppet fra denne klippen i sommer. Før hoppet brukte vi god tid på å klargjøre alt utstyret og forberede oss, forteller kameraten JT Holmes om det som hendte, på et internt internettforum for basehoppere.

Spilte inn film
JT Holmes hoppet sammen med McConkey på det fatale hoppet. De to kameratene var i Italia sammen med sponsoren Red Bull og skifilmprodusenten Match Stick Productions i forbindelse med innspillingen av en skifilm i Dolomittene.

- Shane gjorde en dobbel baklengs salto i perfekt McConkey-stil. Som planlagt prøvde han etterpå å løsne skiene sine for å kunne fly kroppen vekk fra fjellveggen. Det var her hoppet gikk galt. Da skiene ikke løsnet brukte han opp tiden på jobbe med dem, forteller Holmes videre.

- Det hele skjedde i løpet av 12 sekunder. Da skiene til slutt løsnet såg han bakken i brøkdelen av et sekund før han traff snøen og døde momentant. Shane hadde ingen feilfunksjon på fallskjermen sin; den ble rett og slett aldri løst ut.

mcm6

Foto: Bernhard Spöttel/ Red Bull Photofiles

Den profesjonelle skikjører- og basehopperen var kjent for å flytte grenser. Han var pioner på fenomenet skibase og medlem av Red Bull Air Force. Blant hans meritter er en VM-tittel i ekstremskikjøring og gull i X-games.

Var norgesvenn
McConkey var glad i Norge med de mange mulighetene her er for å utfolde seg i naturen. Han hadde mange venner i ekstremsportmiljøet her i landet og har blant annet gjestet Ekstremsportveko på Voss. Fri Flyts Endre Løvaas skriver i et minneord om McConkey at han var kjent for sitt gode humør, sine spillopper og var en særdeles godt likt person i alle kretser.

- På grunn av det Shane drev med, hadde man jo tenkt over muligheten for at det kan komme en slik trist telefon en dag. Men man forventer likevel ikke at det virkelig skal skje, sa bestevennen Scott Gaffney til ESPN etter å ha mottatt det tragiske dødsbudskapet.

McConkey etterlater seg sin kone Sherry og deres 3 ½ år gamle datter Ayla. Ski- og basemiljøet verden over tar tapet av McConkey med stor sorg.

Minneside for Shane McConkey.

Stengt for kommentarer.