Norsk Donald-tegner ute med ny bok

17. september 2012 1:04 av Mie Andersen 

Først etter åtte år som offisiell Donald-tegner mener Arild Midthun at han er utlært. Det tror tegneren at hans nye bok vil være et bevis på.

Her sitter Donald-tegneren Arild Midthun sammen med en av de norske manusforfatterne Tormod Løkling. Foto: pressefoto fra tegneren selv

Arild Midthun har en usedvanlig travel hverdag. Som Donald-tegner driver han med to-tre forskjellige historier, samt like mange Donald Duck & co-forsider samtidig. I tillegg er tegneren i full gang med to tegneserier om opprinnelsesmyter, diverse portretter og med å utvikle design til chipsposer.

– Jeg tror det er de rundt meg som blir truffet av stormen. Jeg er Orkanens øye. Her i midten av tornadoen er det helt vindstille, sier Midthun.

Men helt stress-immun er tegneren ikke. Det serieskaperen blir stresset av er når han har satt av tid til jobb, og så at andre ikke leverer det de skal til tiden.

– Det som en kabale, som jeg må få til å gå opp. Jeg har så mange prosjekter, så når vinduet lukkes har jeg ikke mulighet til å åpne det igjen, fortsetter Donald-tegneren.

Lærlingtiden er over

Midthun skal også til Bokmessen i Gõteborg i høst. Foto: pressebilde

Midthun er Norges eneste offisielle Donald-tegner. Denne jobben har tegneren gjort så bra at han fikk viet en plass i Disney-bokserien Hall of Fame. Midthuns første Donald-bok kom ut i 2010, og i år ga han ut den tredje boken i samme serie. I helgen var serieskaperen i Bergen for å signere boken, som han mener er den beste hittil.

– Grunnen til det er at boken er basert på nyere serier. Og fordi det først er nå, etter åtte år som Donald-tegner, at lærlingtiden er over.

Tegneren mener at Donald-historiene er et slags håndverk, som han først nå virkelig har lært å håndtere.

– Man må blande humor, spenning, og karikerte personligheter i dyreskikkelser på en fabelaktig måte. Det krever en lang læringsprosess, sier en ikke direkte skrytende, men fornøyd bergenser.

I tillegg til tegneserier innholdte den første Donald-boken masse om tegnerens tidligere karriere. I den andre boken, som ble utgitt i fjor, kunne man bli med endene til Bergen, Lübeck, Tallinn og Turku. Selv dro tegneren og manusforfatterne til byene for å samle inn research, og deler av dette materialet endte med i boken.

– I år har fokuset kun vært på mitt samarbeid med norske Donald-forfattere, sier han.

Tegneren tror at hvis det kommer en fjerde Hall of Fame-bok vil den ta utgangspunkt i tidsreiser. I disse fortellingene vil de nebbede venner reise med en timepad, som er en tidsmaskin og Andebys avanserte svar på Ipad’en. Fremover skal serieskaperen blant annet til Serieteket i Oslo, hvor han skal tegne og fortelle for Donald-entusiaster.

Stengt for kommentarer.