Drømmen om et liv

16. september 2012 23:50 av Mariann Høgli Grøtte 

Den forrige platen til Askil Holm var et punktum. Nå har han gitt ut et nytt kapittel av livet sitt.

Askil opplevde å bli far midt under låtskrivingen, noe som har satt et stort preg på sangene i albumet.

«Alle har et forhold til sangen «Lys og varme». Det er den typen musikk jeg ønsker å skrive.»
Askil lener seg tilbake i sofaen, og trommer lett med fingrene på bordet.
Ti år etter at han slo gjennom som 21-åring på By:Larm, gir han ut sitt første album med norske sanger. Albumet «Ei ny tid» er et resultat av et samarbeid med komikeren Jon Niklas Rønning.
«Låtskrivere er veldig glad i oppvekst. Jeg har forsøkt å formidle følelsen man får når man oppdager musikken. Jeg stoler ikke på de som sier de ikke har et forhold til musikk.»
Det begynte en kveld i 2009. På lanseringsfesten til en bok Jon Niklas hadde skrevet, luftet Askil en idè. Så begynte snøballen å rulle.
«Da vi fant hverandre, fant vi hverandre på flere plan; både menneskelig og politisk.» Den høyre hånden vifter rundt i luften, og stemmen er jevn og rask.
Responsen fra publikum har vært større enn noen gang. Terninger har blitt trillet, og har stoppet på alt fra to til seks. 22. september begynner turneen i hjembyen Namsos.
«Ambisjonene var store, og jeg tror vi har nått ut til mange», smiler han. «For meg er dette en ny start. Forrige plate var et punktum. Dette er et nytt kapittel.»
I år spilte Askil under ettårsmarkeringen på Utøya.
«Det å møte mennesker i så ekstreme situasjoner, får meg til å fortsette. Det platen vil si, er «gå ut og engasjer deg». Da blir verden bedre».
Men Askil har også vurdert å legge musikken bort.
«Jeg har sluttet å drømme i perioder. Da stopper livet litt opp. Det å ha nye mål blir viktigere for hver dag» sier han. Summingen i kafeen blir lavere. Det lave gitarspillet på radioen blir høyere, før et flerstemt «Hallelujah» fyller lokalet.
«Det er morsomt at de spiller «Hallelujah» her nå, smiler han. «Det er den låta jeg alltid kommer til å bli forbundet med. Heldigvis. Det er kanskje verdens sterkeste låt.»
For seks år siden satt Askil på en scene sammen med Espen Lind, Kurt Nilsen og Alejandro Fuentes. Det å hele tiden måtte prestere bedre enn dagen før, var hardt.
«Når ambisjonene er store, er det lett å bli skuffet. Det er viktig å ha noen ved sin side, slik jeg har faren min.
Over 50 millioner har sett versjonen deres på YouTube. I sommer var Askil i Paris. Der ble han gjenkjent av en fremmed mann.
«Da føler jeg at jeg har nådd ut til folk. Denne platen er en oppsummering av livet mitt frem til nå, og «Hallelujah» har vært en stor del av det. Jeg møter sangen overalt, og den kommer til å følge meg helt til jeg dør. Det er bra.»

Mer informasjon og turnédatoer finner du her.

Askil ser for seg at han og Jon Niklas Rønning vil fortsette samarbeidet. Han beskriver det hele som en prosess som nå er satt i gang.

Stengt for kommentarer.