Sykkelkunst

10. september 2012 11:09 av Karima Elisabeth Magnussen 

Hafjell er kanskje mest kjent for sitt alpintanlegg, men i sommerhalvåret er det også full fart i Norges beste arena for dowhillsykling. Lørdag 8. September åpnet løypa ”Roller Coaster” for de med en spesiell interesse for sykelig moro.

Tekst og foto: Karima Elisabeth Magnussen

Røde trøyer med ”Hafjell”-print florerer utenfor sykkelutleien. Fargede sykler og store hjelmer dominerer det grønne terrenget. Øverst i bakken kan du se små flekker bevege seg i høy hastighet nedover stupbratte skogsstier. Ekstremsporten går under navnet ”downhill-sykling”,  og parken har en høydeforskjell på 830 meter. Løypene består av hopp, dropp, broer, steiner, doseringer og polstringer. Elsker du bratte stup og høy fart burde du definitivt teste ut denne sporten.

Hafjell Bike-Park er Norges største, samt en av de største i Europa. Parkens arkitekt, og ildsjel, Snorre Pedersen, er selv en aktiv syklist, men i dag er det åpningen av den nye delen på løypa ”Roller Coaster” som stjeler mye av hans oppmerksomhet. Dette er nemlig Snorre sin drømmeløype.

- Vi begynte å bygge denne løypa for fire år siden. Det tok sin tid ettersom vi måtte gå igjennom et stort område som er utrolig vått. Vi har vært nødt til å bruke gravmaskin, drenere opp og legge rør for at det skulle tørke opp slik at vi i det hele tatt kunne bygge der. Det var veldig tidskrevende og kostbart, men i dag er den endelig klar, forteller Snorre.

- I løpet av året skal vi bygge enda noen hundre meter, så da kommer vi opp på 50 hopp og en løype som er 2,1 kilometer lang

Det er ikke bare denne helgen det skjer spennende ting i Øyer kommune. Neste helg er det nemlig duket opp for World Cup i parken. I over tre uker har Snorre og hans gode hjelpere stått på for å få et fullspekket arrangement

- Vi hadde vårt første arrangement her i 2003. I takt med at Bike-Parken har vokst og vi har blitt bedre , så har klubben også utviklet seg og fått større og større arrangementer.

Løypa ble bygd til EM i 2010, men i fjor ble den utbedret og gjort klar. Mange uker og mye hjelp senere står alt klart til neste helg, som også er avslutningshelgen i Biker-Parken.

Kasper Evensen og Odin Gjørtz er begge sykkelentusiaster. De har store skibriller som på fagspråket kalles for ”goggles”, men allikevel ser man gløden i øynene deres.

- Dette har jeg gledet meg til i flere uker, forteller Odin egnasjert.

Selv om guttene har drevet med downhillsykling i en del år, er ”Roller Coaster” fortsatt litt for krevende for dem.

- Den er alt for stor og avansert. Jeg er ikke helt på det nivået enda. Det er veldig store mellomrom mellom hopp og landing. Man må virkelig vite hva man driver med, for kun en liten feilberegning kan skade deg skikkelig, fortsetter Odin.

- Målet mitt for neste sesong er å klare ”Roller Coaster”.

Kasper Evensen er enig og nikker til Odin. Kasper forteller at alle løypene i Bike-Parken er maskinbygde, og er derfor av god kvalitet.

- Alt er veldig gjennomført her oppe. Også er det så stort at man ikke merker alle menneskene i løypene. Det er veldig trange stier, så det er en stor fordel at man sjeldent havner i en klynge.

Guttene forteller at de elsker adrenalinet, den gode stemningen og den gode flyten i løypene. Da koser de seg virkelig. Og på spørsmål om de vet hvem Snorre Pedersen er snakker de nesten i munn på hverandre.

- Snorre er en veldig hyggelig og jordnær type som brenner for sporten og anlegget. Vi har selv sett han suse ned bakken her flere ganger.

Snorre Pedersen er spent på åpningen av den nye løypen, samt World Cup neste helg
Røde trøyer florerer i Hafjell Bike-Park
Kasper Evensen er en aktiv syklist. Han trives best i løypene på Hafjell

Stengt for kommentarer.