Med stempel i sentrum

10. september 2012 10:00 av Camilla Veka 

FRIMERKESAMLERE: Annenhver torsdag sitter medlemmene i Skedsmo Frimerkeklubb i Lillestrøm og diskuterer sin store lidenskap. Nå er sesongen igang og de har mye å snakke om.

– Vi får sette oss litt tettere så vi ikke ser så få ut, sier formann Tommy Fredriksen.

De seks oppmøtte sitter spredt rundt det store bordet. Foran dem ligger bøker fulle av frimerker, og kataloger. I og med at det er første møte for høsten er de færre tilstede enn vanlig.

– Vi er litt over 60 medlemmer, og du kan si at medlemstallet har har vært stabilt synkende den siste tiden. På første høstmøte er vi ikke så mange. Vanligvis er det vel rundt 10-15 som møter opp, forteller nestformann, Erik Haga.

Et møte i klubben består som oftest av et lite foredrag med tema. I tillegg holdes det medlemsauksjon fire ganger i året. Denne gangen skal kasserer, Arvid Løhre fortelle om den nye Norgeskatalogen.

Løhre er sekretær i Norsk Posthistorisk Selskap og har skrevet mange artikler både på nett og i bøker. I den nye Norgeskatalogen bidro han med sin vurdering av stempler på Romerike.

Ulike samlere
Det finnes et variert utvalg av frimerkesamlere. For eksempel samler motivsamlere på like motiver fra ulike land, andre samler frimerker fra samme land. De siste 30 årene har klubbmedlem Knut Dalseng samlet på merker fra USA. Han forteller også om norvegiana, som går ut på å samle merker utgitt i andre land med kobling til Norge.

– Jeg har to merker med navnet Norse-American. Disse ble utgitt i Amerika i 1925 i forbindelse med at det da var 100 år siden den første utvandringen fra Norge til USA. Merket har blant annet et vikingskip og det norske flagget.

Noen er også hjemstedssamlere. Det innebærer at de samler på stempel fra sitt eget hjemsted. Dette skal være tydelig stemplet på merket og kanskje også helst fortsatt sitte på konvolutten.

– Det med stempel har utviklet seg og forandret seg. Da min svigerfar samlet frimerker, skullet stempelet helst være plassert helt diskret på hjørnet av merket, nå skal det helst være sentrert og tydelig, sier Haga.

Verdens første frimerke
Det prates om så mye. Som at et stempel som er gammelt trenger ikke av den grunn å være det mest verdifulle. Dalseng får en side med frimerker av formannen og tar frem en pinsett. Forsiktig plukker han ut det lille sorte frimerket, Penny Black.

– Det er verdens første frimerke, kom 6. mai, 1840, men det er ikke nødvendigvis det dyreste. Merket hadde et stort opplag og det var mange som tok vare på dem.

– Frimerker i seg selv er lett å få tak i. Det som ofte har noe å si er opplagstall, stempel, og om det er postfrisk, altså ubrukt og med limen intakt, eller om det er brukt eller fortsatt sitter på konvolutten, forteller de.

Vannes ut med generasjonene
De er enige om at tilstømmingen av nye medlemmer har avtatt. Sist klubben hadde unge medlemmer var for 20 år siden, nå er de yngste 45 år og eldre. Kvinner har de bare 20 prosent av.

– Det skjer så mye digitalt. Eldste sønnen min er nok mest interessert og mest påvirket av meg. De to andre har ikke filla interesse, forteller Haga.

B-SAK

Tok opp igjen hobby fra barndommen

Johan Furdal (50) har samlet frimerker i 25 år. Egentlig begynte han tidligere.

– Da jeg var 10 år gammel abonnerte jeg på et norsk barneblad hvor man kunne skrive inn og få kjøpe frimerker og bøker til å lime dem inn i, det var vel starten, forteller Johan Furdal fra Bergen.

Senere la han bort hobbyen, men da han var i tjueårsalderen var han på frimerkeutstillinger og kom på at han hadde frimerker. Det resulterte i at han meldte seg inn i Bergen Filateliklubb. Her møtes de omtrent 30 medlemmer hver tirsdag, men totalt har klubben rundt 250 medlemmer. Han samler for interessens skyld, og har påbegynt en evig samling.

– Jeg skal ha frimerker fra alle land i verden, med kart, flagg, riksvåpen og alle statsoverhoder, men jeg kommer aldri til å bli ferdig, sier Furdal.

FAKTA

Norsk Filatelistforbund

Organiserer ca. 3500 frimerkesamlere i over 100 foreninger spredd over hele landet. I tillegg er det 13 tilsluttede organisasjoner i inn- og utland.

Hjemmeside: www.filatelist.no

Stengt for kommentarer.