Utstilling samler elever på Verdens Ende

10. september 2012 9:41 av Kine Falch 

Med den mye omtalte utstillingen ”Northern Women in Chanel” og Den kulturelle skolesekken, får ungdomsskoleelever i Tjøme Kommune lære om fotokunst på en helt ny måte.

Foto: Kine Falch

-       Det er en veldig moderne fotoutstilling, og det virker som om ungdom bryr seg mer og mer om både mote og kunst, forteller Madelen Borgersen.

Madelen Borgersen er positivt overrasket over utstillingen. Foto: Kine Falch

Hun har denne formiddagen tatt seg turen til Tjøme for å se på utstillingen hun har hørt mye om.

Det er få mennesker på Verdens Ende denne solfylte dagen, men i løpet av de snart to månedene utstillingen har vart, har alt fra a-kjendiser til ungdomsskoleelever besøkt Tjøme for å få en smakebit av motehistorien.

Madelen er selv mor til en seksåring, og hun har sansen for at grunnskolen har fått mer plass til kunst og kultur i undervisningsplanen.

-       Jeg synes det er bra at de kan motivere og engasjere med noe elevene selv kanskje interesserer seg for. Dette vil nok gjøre at de vil gjøre en bedre innsats, smiler hun.

Viser mer enn bare klær

Fotoutstillingen på Verdens Ende på Tjøme er basert på bilder av Peter Farago og Ingela Klemetz- Farago, og fotografiene viser de mest ettertraktede modellene fra nordiske land. Kultursjef i Tjøme Kommune, Janne Lepperød, opplever kombinasjonen av kunst, kultur og naturopplevelser som fascinerende.

-       Det er hentet inspirasjon fra opera, film, dans og kunst, og Chanel-kolleksjonene er fra 1920 og frem til våre dager. Bildeserien viser mer enn bare klær, de gir også øyeblikk av hendelser satt inn i en helhet, forteller Lepperød.

Fotografiene som står spredd utover svabergene på Verdens Ende viser klærne i en kontekst der flere symboler representerer død. Men med solfylt himmel som tak og nedslept fjell som gulv, er denne utstillingen ulik fra mange andre. Her kan alle som vil kombinere krabbefiske med fotokunst.

-       Utstillingen blir stående ut september, og blir brukt i forbindelse med Den kulturelle skolesekken. Fotografiene har mange fokusområder for videre bearbeiding av fagstoff, og elevene får mulighet til å reflektere, forteller Lepperød.

Lærer elevene å tolke symboler

Karl Henrik Lundh er fotograf og eier sitt eget galleri like ved Verdens Ende. Han er ansatt av Tjøme Kommune for å lære elevene om fotokunst.

-       Elevene lærer mye om komposisjon og det å tolke symboler i bilder. Det er for eksempel et bilde der med hodeskaller i bakgrunnen. Kunsthistorisk er hodeskaller et symbol på døden. Elevene kan altså lage historier ut ifra elementene i bildene, forteller Lundh.

Utstillingen har tidligere vært i Stockholm og København, og skal igjen videre til andre store byer. Hvorfor akkurat Verdens Ende ble valgt denne gang, har ikke fotografen funnet ut av, og han er svært forsiktig med å fortelle sine synspunkter.

-       Jeg har prøvd å finne ut hvorfor utstillingen kom til Tjøme, men jeg har ikke klart å finne ut av det. Når jeg ser på bildene, kan det finnes mange underliggende grunner. Hvis man vil, kan navnet ”Verdens Ende” ha en betydning, fordi mange av symbolene i bildene representerer død. Men dette er bare mitt syn, ler Lundh.

Dette er et av de første fotografiene man møter på. Foto: Kine Falch

Stengt for kommentarer.