Planter håp i Botanisk hage

9. september 2012 15:54 av Mie Andersen 

Monica Herstads danseforestillinger har gått fra Ibsen og Munch til massakren i Norge. Nå er forestillingen blitt enda viktigere etter dommen falt.

Herstad stimulerer tankene omkring forholdet mellom natur og det menneskelige. Foto: Mie Andersen

I en hage i den østlige delen av Oslo sentrum er det en dame som går i ett med trærne. Den mørke kjolen henger løst over den slanke figuren. Med lette og elegante port de bras bevegelser ser det ut som om at hun prøver å fly.

Oslo er en hage
Forestillingen ”Sketches of spring” med undertittelen ”Oslo er en hage, ble danset av Monica Emilie Herstad i den Botaniske hagen i fredags. Normalt ville forestillingen også bli danset av hennes ensemble herStay, men på fredagen danset hun solo. Stykket kan ses som en kontemplasjon av voldsbølgen og 22.juli.

–Jeg tilbyr hagen som en plattform for refleksjon, sier Herstad.

– Jeg synes at en hage kler et så tandert prosjekt. Jeg vil minne om at natur og mennesker som vokser fritt er flott, men ikke grenseløst.

-Jeg er lei meg for at det skjedde med samfunnet vårt, sier danseren.

Man må kulturviseres og følge riktig spor, fortsetter hun.

Den internasjonale danseren har selv regissert og koreografert forestillingen. Hver enkelt opptreden er en skisse til et samlet verk. Etter tragediene byen og dens befolkning har blitt utsatt for mener Herstad at det er viktig å gjøre opp sine egne meninger, og forestillingen er hennes måte å bidra på.

– Det som skjedde kom som et lyn fra en klar himmel, og nå har vi behov for generalisering, tanker og strømmeninger i samfunnet

–Jeg satte traumet inn i min kreative prosess. Stykket er ment som en lindring og en healing av samfunnet.

En effekt på det kunstneriske
Det var den 25. juni i fjor da danseren på stillhetsfestivalen i Asker fikk ideen til forestillingen. I utgangspunktet gikk forestillingen ut på Munchs 400 skisser av Ibsens verk, men etter å ha skapt en 25 minutter lang solo, skjønte Herstad raskt at hun ikke kunne fortsette på nøyaktig samme måte som før, etter 22.juli. Det at dommen til Anders Behring Brevik er falt betyr at saken snart er avsluttet i juridisk forstand. For kunstneren føles det riktig at dette prosjektet avsluttes i samsvar med saken.

–Vi begynte å øve i hagen i mars. Verket har fulgt hagens blomstringssyklus, og nå avsluttes den i takt med sakens avslutning, sier danseren.

– Mitt budskap er at det er viktig å bevilge seg tid til å reflektere over et så vanskelig tema.  Gjerne i omgivelser som gir mer enn det tar.

Leah Garland er dr.philos i Perfomance Studier fra New York University, og har skrevet en artikkel om forestillingen. Garland forteller i artikkelen at hvis hun går vekk fra sorgen som det norske folk har opplevd i det siste år, er hun mest dratt til Herstads brudd på tradisjonell offentlig oppførelse med hennes dans. Hun mener at Herstad beveger seg fortere i denne forestillingen enn i hennes tidligere arbeid, men fortsatt med en flott forsiktighet.  Garland tolker at denne åpenheten som lever på scenen reflekterer ønsket om et offentlig rom beskyttet nok til å slippe frykten.

Et rituale
På en stein sitter kunsthistorikeren Torunn Liven blant publikum. Hun opplevde at forestillingen fremsto like mye som et slags rituale i en performance-tradisjon, som en ren danseforestilling. Liven mener at forestillingen ikke roper på noen måte, men respekterer omgivelsene.

– Det ga en umiddelbar vakker opplevelse, som også stimulerte tankene. Jeg synes forestillingen er intuitivt nydelig, sier Liven.

– Danseren som beveger seg blant trærne, er et både kraftfullt og feminint bilde, som gir mange assosiasjoner til tilsvarende motiver i andre kunstformer, som f.eks. maleriet, forteller hun.

Kunsthistorikeren mener derfor at det var en god ide for Botanisk hage å presentere et slikt prosjekt.

– Hagen gir et vakkert og spennende rom med mange fortolkningsmuligheter. Bevegelsene virker mentalt og fysisk presist plassert i landskapet. Det er flott å oppleve hagen på denne måten.

Klikk her for å lese mer

Faktaboks:

Monica Emilie Herstad er utdannet danser.

Monica Emilie Herstad jobber ofte med Ibsen–inspirert materiale

Danseforestillingen har blitt opptrådt 11 ganger.

Navnet ”Sketches for Spring” er inspirert av forestillingen vårofferet 1913.

herStay ble startet i 1999.

Medvirkende:

Koregraf, regissør og danser: Monica Emilie Herstad

Accordeon, stemme og improvisasjon: Camilla Barratt-Due

Andre dansere: Corine Lyche, Kristin Brathagen og Jonas Øren

Komposisjon: Hicham Bouddén

Comments

En kommentar to “Planter håp i Botanisk hage”

Kommentarlinker

Se hva andre skriver om denne artikkelen...