Forundelig forestilling

9. september 2012 14:27 av Natalie Mossum 

I verdens minste sirkustelt gjemmer Karoline Aamås sine barndomsminner. Her henger tauet hun elsker å klatre i mens hun lurer på om hender og føtter har sin egen hukommelse eller om det er hodet som bestemmer.

Tekst og foto: Natalie Mossum

Gjennom den 25 minutter lange forestillingen, trollbinder Karoline barn og voksne med sin akrobatikk og hennes gode venn gullfisken, i forestillingen ”Bastard”, i regi av Cirkus Xanti.

Cirkus Xanti er et sirkuskompani som foruten å produsere Sirkuslandsbyen, produserer forestillinger, undervisningsprosjekter og events. Cirkus Xanti arbeider også for etablering av et senter for sirkus som scenekunst.

Forstillingen ”Bastard” åpnet i Torshovparken 1. september, og spiller til og med 9. september. Under små sirkustelt foregår magi en til to ganger om dagen.
- For å unngå at hverken jeg eller fisken blir overarbeidet, har vi nå kun en forestilling om dagen, smiler Karoline til norgesnytt.

Hun forteller at hun liker best å spille for et blandet publikum, med voksne og barn i et lite telt, tross hun har erfaring fra åpningen av OL i London og andre store arrangementer.
- Barn er så ærlige. Der får man respons med en gang, og de sier hva de mener. Nå i sta var det jo noen som spurte, er det ferdig snart, kan vi gå hjem. Mens andre liker det veldig godt. Og de er med å farge forestillingen, så det aldri er to like forestillinger. I går måtte jeg ta pause i min egen tekst for å svare på spørsmål fra barna. Det er så artig.

Karoline forteller at hun liker å kjenne på energien og øyeblikket i intime forestillinger, og at hun får improvisere så mye.
- Da jeg var med i åpningen av OL var det veldig bestemt hva jeg skulle gjøre. Jeg var Marry Poppins som kom flyvende ned fra taktet. Det var utrolig gøy det også, men jeg liker best å jobbe slik som dette.

Dagen etter OL-åpningen var Karoline og se på forsiden av New York Times.
- Jeg fikk høre at kostymet og parykken var på vei til museum. Det er kjempestort å få være med å skape historie.

Karoline føler sterkt for nysirkus.
- Sirkuslandsbyen handler om å være et kulturelt knutepunkt for utviklingen og skapingen av nysirkus i Norge. Det er det eneste punktet der artister kan komme fra hele verden og være med på å vise det de gjør og det de kan, og vise sirkus som en kunstform og ikke bare underholdningform. For det er det tradisjonelt sirkus er,  mens nysirkus ofte spiller på en historie eller et konsept gjennom en kunstform som er veldig fysisk. Jeg håper det blir mer støtte, og at folk forstår at det er noe og satse på. Vi kjenner til dans og teater, men nysirkus er ikke så godt kjent enda. Men nå er det fjerde året vårt, og det blir bare bedre og bedre. Men vi savner at folk kommer å ser oss og forstår bredden av det vi gjør. At folk får lyst til å se mer kultur. Og at det skal finnes lyst.

I publikum satt Stine Hassel med sitt tantebarn Hedda Hassel (2). De fikk hilse på Karoline og gullfisken hennes etter forestillingen.

-Det var en helt fantastisk forestilling. Den passer absolutt like godt for barn som voksne. Jeg likte spesielt godt kropsbeherskelen, sier Stine.

Under forestillingen jager Karoline lekent barna med et norgesglass. Barna hyler og ler av begeistring. Men da hun tar frem gullfisken blir det stilile, før alle barna roper ut, fisk!

Da vi spør Hedda om hun ble redd under forestillingen smiler hun, rister på hodet, og lener seg mot tantens ben.
- Det var ingenting hun ble redd for, ler Stine.

-Forestillingen falt i smak både hos voksne og barn og jeg tror aldri jeg har sett noe lignende før. Jeg tror absolutt Hedda ble inspirert til å begynne å klatre på den måten selv, ler Stine.

Faktaboks

  • Forestillingen ”Bastard”:
    Medvirkende: Karoline Aamås
    Regi: Sverre Waage
    Produsert av: Cirkus Xanti
  • Cirkus Xanti ble startet i 2001 av Sverre Waage
  • Cirkus Xanti drives av Sverre Waage, Rune Berny og Sunniva Dring
  • Cirkus Xanti og Sirkuslandsbyen er aktivt involvert i følgende nettverk: Circus Village Network, New Nordic Circus Network/Juggling The Arts, Circostrada- European Network for Circus and Street Art,  og Jeunes Talentes Cirque Europe

Les mer: http://nataliemossum.wordpress.com/2012/09/09/227/

Stengt for kommentarer.