Søpla flyter i hele byen

7. juni 2012 3:24 av Stine Marie Larsen 

Det er streik i Trondheim kommune. Omlag 20 personer som daglig har ansvar for søppelhåndteringen er tatt ut i streik. Dette betyr at omtrent 400 søppeldunker rundt om i byen ikke blir tømt.

Det er folketomt i fjæra, lekeplassen er øde og forlatt. Det eneste tegnet på at det har vært folk der, er søpla som ligger strødd utover bakken. Containeren i Ringvebukta på Lade er overfylt av plast og papir. Mengder av engangsgriller står stablet foran den. Ølbokser og papptallerkener har blåst utover gresset. Papir har satt seg fast i stenene i vannkanten. Lukten av sjø er erstattet med stanken av gammel mat og skitt. Bølgesuset overdøves av skrikende måker, som grådig prøver å grafse seg til seg matrestene på bakken.

Kraftanstrengelse
Fungerende bydriftssjef i Trondheim kommune, Ola Kviteng, sier at det kommer til å bli en kraftanstrengelse å få ryddet opp i byen.

– Det er ca 250 søppeldunker langs gatene, og 150 i friområdene i midtbyen. Dette inkluderer festningen, turområder som Ladestien, og forskjellige badeplasser, sier han.

Inn mot sentrum henger det stappfulle søppelkasser ved hvert busstopp. På flere offentlige plasser  ligger det søppel og papir på bakken. Ved Lamoparken i Mellomveien er det ingen barn som leker. Den store parken har flere lekestativ og grøntområder. De store, gamle bjørkene, det grønne gresset, og benkene rundt om i parken gjør den populære plassen til et perfekt sted å la barna boltre seg, eller ha piknik i gresset. Nå er den kun et sørgelig syn. Avfallet som er lagt i og ved siden av dunkene har blåst utover i hele parken.

Helseskadelig?
Dersom streiken fortsatt pågår etter førstkommende helg, planlegger bydriftsjefen å kontakte miljøenheten i kommunen. Dette for å få en vurdering på hva de som en faginstans tenker om helseaspektet i forhold til forsøplingen.
– Det som slår oss først er hvordan dette utarter seg i forhold til skadedyr. Når søpla er så tilgjengelig, så er det kanskje flere rotter som kommer opp på bakkenivå. Jeg tror likevel at rottepopulasjonen er konstant, sier Kviteng.

Streiken som nå er i gang på andre uken, har rammet flere instanser i kommunen. Bortsett fra Trondheim bydrift som håndterer søppel, er også barnehager, skoler og andre arbeidsplasser tatt ut i streik. Det at søpla i byen ikke blir tømt eller plukket opp, er kanskje en av de mest effektive  måtene å streike på.

– Vi kommer ikke til å disponere folk for å fjerne søpla. Dette er et effektivt visuelt virkemiddel i forhold til den ene parten som er i streik. Derfor har jeg bevisst ikke oppfordret folk til å plukke opp. Dersom jeg som bydriftssjef hadde appellert i det henseende, ville det provosert de som streiker, uttaler Kviteng.

Renholdsverket
Også i Renholdsverket som ligger på Heggstadmoen er det tatt ut 17 stykker i streik. Alle unntatt en person er igjen på jobben. Vedkommende er på både lager, vedlikehold og rydding ved returpunkt. Tone Pettersen, informasjonssjef ved renholdsverket, forteller at deres containerne rundt om i byen blir tømt, men at det ikke var kapasitet til å rydde rundt containerne. Nå har de derimot fått dispensasjon til at en person kan rydde søpla rundt returpunktene.

Kan bli langvarig
Gjenvinningsentralen er stengt, så folk får ikke levert grovavfall på Heggstadmoen. Det er fortsatt mulighet til å betale for å få levert restavfall, dersom man ikke har tålmodighet til å vente til streiken er over.

– Det er synd at dette går utover kundene, som ikke får levert på Gjenvinningsentralen. Men vi greier ikke å holde åpent med bare en person på jobb, sier Pettersen.

Renholdsverket er forberedt på at streiken kan bli langvarig, og jobber for å få til så gode løsninger som mulig, så lenge den varer.

– Vi prøver å minimere problemene, blant annet gjennom å søke dispensasjon der det rammer hardest, samt være åpen og tydelig om hvordan ting ligger an, sier Pettersen.

Inne i sentrum står søppelkorgene på rekke og rad. De er så fulle at lokkene ikke er mulig å lukke. Papiravfallet har blåst rundt, og det som ikke har blitt tatt av vinden, ligger strødd på bakken. Det lukter stramt av gammel mat som har ligget i søpla i dagevis. Ingen har ennå svar på hvor lenge streiken vil vare, heller ikke hvor lang tid det tar før skadedyrene finner veien opp på bakken.

Stengt for kommentarer.