Kroken på døra for norsk boksing

7. juni 2012 3:02 av Cecilie N. Tveten 

Stadig færre finner veien til Grünerløkkas eneste boksering. De trofaste entusiastene river seg i håret over lover og regler som borger for en mørk fremtid.

Av: Simen Gofféng

– Entusiasmen blir etter hvert borte, når myndighetene gang på gang forbyr proffboksing, sier leder av boksegruppa i Sportsklubben09, Morten Johansen.

Bare i Oslo har antall bokseklubber sunket fra 12 til fire. Også en skuffet Johansen har måtte innse at et stort antall aktive boksere i sin egen klubb, har falt fra i løpet av de siste årene.

–På det meste har vi vært oppe i 90 utøvere alle aldersgruppene samlet. Nå er det vel et sted mellom 20-30 som dukker opp.

Da Grünerbladet besøkte treningen denne onsdag ettermiddagen møtte det bare opp fem gutter.

Stor interesse
Tre kvelder i uka finner Morten Johansen veien til det slitne klubbhuset på Dælenenga. Sammen med ildsjel Birger Olsen (81) holder de boksegruppa i gang. Begge er tidligere boksere, og Birger har på grunn av sine bidrag til norsk boksing blitt utnevnt til æresmedlem av Norges Bokseforbund.

Olsen drømmer om at boksing igjen skal bli like populært som det var i hans glansdager.

– Chateau Neuf, Jordal Amfi og andre store haller var alltid utsolgt til store kamper, og bokserne var store idrettsstjerner, mimrer Olsen.

Han har selv trent flere Norges- og Europamestere, og husker spesielt godt tittelkampene som gikk i disse arenaene.

Selv om proffboksing har vært ulovlig siden 1982, får profiler som Cecilia Brækhus og Andreas Evensen rikelig med spalteplass i nasjonale medier.

– Hadde Brækhus bokset tittelkamp i Norge neste uke, er jeg ikke i tvil om at det ville blitt fullt hus, konstaterer den tidligere norgesmesteren.

Boksing er en idrett ofte assosiert med utøvere fra slummen som har hatt en tøff oppvekst. I tillegg er det mange andre fristelser for dagens ungdom. velger bort boksing, Dette mener Johansen mener dette kan være medvirkende faktorer til den dalende interessen.

– Boksing krever fysisk og psykisk styrke, det er en tøff idrett. Jeg tror de som vokser opp nå rett og slett har det litt for bra til å ende opp som boksere, forklarer Johansen.

Uviss fremtid
Etter OL i London har det internasjonale amatørbokseforbundet (AIBA) bestemt at amatørboksing også skal bokses uten hjelm. Dette skaper bokstavelig talt hodebry i det norske boksemiljøet. I Norge er det nemlig ikke tillatt å bokse uten hjelm.

– Det kan skape problemer, men da kan det jo hende at det blir som med proffbokserne. De bokserne som vil fortsette å bokse som amatør må reise ut for å delta i stevner.

Norge har som en av få nasjoner et lovvedtak som sier at man er pålagt å ha på seg hodebeskyttelse for å drive med kampsport. Det har blitt gjort mange forsøk på å få denne loven avviklet. I slutten av 2011 tok til og med Cecilia Brækhus turen på Stortinget for å tale bokseentusiastenes sak.

– Når ikke en gang dette ga resultater, er jeg usikker på hva som må til for å åpne øynene på politikerne. Det som i alle fall er sikkert er at boksing ikke vil vokse i popularitet hvis dette står seg, sukker en oppgitt Morten Johansen.

Den frivillige innsatsen er helt vital for boksegruppas eksistens. Og både Johansen og Olsen forsikrer at de vil fortsette å stille opp, selv om det er mørke tider i boksemiljøet.

– Boksing blir en livsstil når du har drevet med det så lenge som jeg, så dette kommer vi aldri til å gi slipp på, avslutter primus motor, Birger Olsen.

– Bør få gjøre som man vil

Johan Koffi Sereba (16) og Surkho Shamilov (17) er de ivrigste bokserne i klubben. Begge har prøvd ut flere forskjellige kampsporter, før valget falt på boksing.

– Jeg prøvde Jiu Jitsu og en del andre ting før jeg bestemte meg for å bli bokser, forteller Sereba som nå er inne i sitt andre år som amatørbokser. Han er sammen med Shamilov den bokseren som tilbringer mest tid i klubbhuset på Dælenenga.

Når det kommer til proffboksing har Sereba en veldig klar og enkel holdning.

– Et menneske bør få lov til å gjøre hva det vil. Ingen blir presset til å bokse i ringen.

Shamilov, som har bokset fem amatørkamper tross sin unge alder, forklarer at forbudet mot proffboksing i Norge ikke nødvendigvis er et hinder.

– Det spørs hvor god jeg blir, men jeg kunne tenkt meg å bli proff. Det er mange som drar til andre land for å bli det, forklarer en svett Shamilov som nettopp har sparret fire runder med Sereba.

Stengt for kommentarer.