Gullvåg jakter ikke rundt hiet

7. juni 2012 1:24 av Mari Janne Støle 

Etter flere år med engasjement rundt omkring i verden, byr den samfunnsengasjerte kunstneren Håkon Gullvåg, på ny og eldre kunstverk på Galleri Ismenes 30-årsjubileum.

Utstillingen på Galleri Ismene åpner den 7.juni og skal stå ut sommeren. Her kan du oppleve noen av Gullvåg`s mesterverk med motiver fra Henrik Ibsen, Roma og Peer Gynt. Utstillingen består av gamle og nye malerier.

Prioriterer
- Roma er mitt ankringspunkt, som jeg stadig vender tilbake til. Selv om dette temaet er berørt fra før så er det meste helt nytt. Hadde det ikke vært for Roma, ville nok ikke Ibsen ha vært den han er heller, forteller Gullvåg, mens han nyter en kaffe på Choco Boco i Trondheim.
- Siden Galleri Ismene har 30-års jubileum i år, ble det naturlig å prioritere dette, sier Gullvåg. Et av hans motto er ” reven jakter ikke rundt hiet”, og trivselen er størst når han reiser rundt for å skape nye malerier.

Nytelse i Ila
Håkon Gullvåg bor på Hospitalsløkkan i Trondheim. Han jobber både ved Galleri Ismene i Trondheim og Galleri Dobloug i Oslo.
- Jeg trives godt med å pendle, og det er givende å fylle rommet mitt i to byer.
Ila er et fint hjørne av Trondheim, mener Gullvåg som gjerne nyter et glass hvitvin på Skansen i ny og ned.
- Det er greit å ha alt i nærheten. Trondheim har en rekke kvaliteter med en viss tyngde og historie. Geografisk sett når man over alt på kort tid, sier Gullvåg, som gjerne er mest i ro eller går tur når han ikke har et fly han skal rekke.

Livet i forandring
Gullvåg har hatt en sentral plass på den norske kunstscenen siden sitt kunstneriske gjennombrudd ved Galleri Dobloug i 1983, og er kjøpt inn av en rekke sentrale institusjoner.
Selv mener han at han er som en motor og er umettelig på og utforske materialene i det mediet han jobber med.
Den engasjerte kunstneren er stilfullt kledd. Med både skjorte, vest og et kledelig skjerf i halsen prater han lavt, mens han stadig tar tenkepauser og klør seg i hodet.
- Jeg møter så mange interessante mennesker. Livet er jo i stadig forandring, og handler om å gjøre det så godt man kan. Jeg har det optimalt når jeg kan være i atelieret, male mens jeg lytter til klassisk musikk, ta noen telefoner, og nyte en lunsj ute. Jeg drømmer om å fortsette fremover i det riktige sporet jeg er i nå, sier Gullvåg som slett ikke sitter på latsiden. I år skal han stille ut sine kunstverk både her til lands og internasjonalt. I tillegg til to planlagte bokprosjekter har han et tett samarbeid med Trondheimsollistene.

- Dette er en materialisering av samarbeidet vi har hatt gjennom flere år, der jeg blant annet skal hjelpe dem med å utsmykke et cover, forteller Gullvåg med et lite smil om munnen

Kjernen i mennesket
Håkon Gullvåg mener kunsten kan brukes til mye mer enn det estetiske. Han er politisk engasjert, har et klart livssyn, og har en rekke ganger besøkt Vestbredden i Palestina, hvor han har et sterkt engasjement for folket. Gullvåg ble blant annet invitert av den Lutheranske biskopen i Jerusalem, for å stille ut kirkekunst i Augusta Victoria-kirken. De samme bildene skapte stor debatt da de ble stilt ut i Nidarosdomen i 2005.
Selv ser han seg som en referent, der engasjementet gradvis har vokst seg frem.
- Når man blir konfrontert med situasjoner, virkeligheter og stadig møter ulike skjebner, er det umulig å fortsette uten å forholde seg til det og gi uttrykk på en skikkelig måte, forteller Gullvåg, som er opptatt av å bringe kjernen i menneskets historie videre.
Tilbakemeldingene har vært sterke da han blant annet malte sin protest på den israelske muren på Vestbredden.

Rikt på ulike tema
Fra 1995 har Gullvågs kirkeutsmykninger gitt ham posisjonen som en av landets fremste innen kirkekunst. Han har fått stor anerkjennelse for sine mange portretter av markante personer i Norge, og har de siste ti årene jobbet mye med grafikk. Han er mest kjent for sine litografier, men har i senere tid også fattet interesse for dyptrykk. Multikunstneren er stadig på farten, og er ofte å finne i både Kina, Midt-Østen, Italia og Nord Europa.
- Jeg føler meg privilegert som får holde på med det jeg gjør. Det er så rikt på tema og ulike situasjoner. Utfordringene er nok størst i Kina og midt i krigssonen. De hjemlige kunstdebattene her i Norge, blir som en mild bris til sammenligning. Her hjemme er det et ekstremt lite kunstnermiljø. Nye terreng trigger meg, og tilbakemeldingene blir friskere når man flytter seg rundt. Det er både nyttig og positivt, sier den imøtekommende kunstneren mens han retter litt på brillene.

Fakta
Håkon Gullvåg

Født: I Trondheim 20.februar 1959
Bosted:
Hospitalsløkkan i Trondheim
Sivil status:
Skilt og to barn på 24
og 14 år
Kjent for:
Sine portrettmalerier,
egenartede bilder, fremmedgjorte
mennesker og fantasifulle scenarioer
Tilknytting: Galleri Ismene i
Trondheim og Galleri Dobloug i Oslo
Atelier: To atelier i Trondheim og et
på Ekely i Oslo
Gullvåg mottok Sør-Trøndelags
Kulturpris i år 2000

Stengt for kommentarer.