Drømmefangeren

4. mars 2009 20:39 av Janet Ohemeng 

– Jeg ser på klokka, og føler at jeg sløser bort tid og må komme i gang.

kil-011877

Thomas Prestø: what can I say? We hot! (Foto: Kilian Munch)

Thomas Prestø er grafisk designer, event og konferanse organisator, og dansepedagog. Han er også leder i dansegruppa Tabanka Crew som spesialiserer seg på dancehall, soka, zouk, mapouka, zoukouss og tradisjonell karibisk dans. Gruppa har blant annet deltatt i underholdningsprogrammet ”norske talenter” på TV2.

Fortell om Tabanka Crew
- Tabanka Crew består av 35 medlemmer med bakgrunn fra 24 nasjonaliteter.Vi har dansere mellom 14-28 år. What can I say, we hot! Vi gjør det mange sier at de ønsker å gjøre eller prøver å gjøre. Det er naturlig for oss. Vi er en familie. Vi holder sammen og vokser sammen.

- Jeg er heldig. Alle er sluppet inn gjennom en audition. Det er ikke alle som får velge familie nr 2 på den måten.

Hvor lenge har du danset?
-  Jeg er gammel i danse-år snart. Det fungerer nesten som hunde-år. Jeg har danset afrikanske og karibisk dans i snart 15-år.

Hvorfor har du valgt å drive med akkurat dette?
- Gjennom dans lærte jeg om kulturarven min. Karibisk dans var brukt til tross for at flere former av det var ulovlig, og ble straffet med pisking og verre. Det var måten afrikanere som var slavebudne, fikk utløp for følelser, og holdt på essensen av menneskelighet, under umenneskelige forhold.

- Dans har gitt meg så mye og nå krever dansens ånder at jeg gir tilbake. Slik er det bare. Kan ikke forklare det skikkelig, ikke vestlig i hvert fall. En afrikaner eller en karibier ville nok forstått hva jeg snakker om.

Hva gjør karibisk dans med en?

- Karibisk dans gir mye som, håp, styrke, glede og er en motstand mot stress og depresjon. Det er helbredende. Alle mine elever opplever det slik og de får noe ut av det. De møter opp to ganger hver helg med bare fem helger fri på ett og ett halvt år.  Dette viser noe om hvor mye de føler de får ut av det

Hvilket dyr er du?
- Hm, hvilket dyr? Jeg har ingen anelse. Synes pantere er pene, liker ørner, fordi de flyr over alt og svever uten anstrengelser. Jeg er sånn av natur. Jeg er ikke bare en ting og kunne derfor heller aldri begrenset meg til ett dyr. Hadde nok måttet skape ett nytt krysningsdyr. Det er jo litt det Tabanka er.

Skal du drive med dette for alltid?
- Om jeg bare kunne være så heldig. Gruppa består av mange talenter som ikke bare driver med dans, men med sang og ulike ting. Målet mitt er at de skal vokse, og jeg har tro på deres potensial, og ser ikke bort ifra at det er de som skal trene opp den neste generasjon dansere. Dere kommer til å høre mye fra oss fremover!

Opptreden på Norske talenter (Foto: Tabanka Crew)

Opptreden på Norske talenter (Foto: Tabanka Crew)

Er det noe du er flink til, som ingen andre vet om?
- Jeg er flink til å tyde drømmer. Jeg kan programmere hjernen til å tenke på noe før jeg legger meg, og som oftest drømmer jeg om løsningen til problemstillingen.

Hvem ser du opp til?
- Oi, det er mange. Granny Nanny, Tyler Perry, Pearl Primus, Katherine Dunham, Oprah, Yaa Asantewa. Bestefaren min Harold Charles-Harris. Onklene mine, min mor og flere av danserne i Tabanka Crew. Jegliker folk som baner nye veier, eller snarere baner nye veier fordi de husker hvor de kommer fra.

Comments

En kommentar to “Drømmefangeren”
  1. shanita sier:

    GO, TABANKA!!! :) <3

    er utrolig stolt av dere
    One Love, One Family, Tabanka.