Arbeidsledigheten stiger i Spania

4. juni 2012 12:03 av Anine Willums Karp 

Over fem millioner spanjoler er ufrivillig uten jobb og arbeidsløsheten stiger fortsatt.

Daniel Lorente Escolar (31) har en god utdannelse og kan både skrive og snakke engelsk. Likevel er han arbeidsledig i Marbella.

– Jeg har jobbet på restauranten til foreldrene mine i nesten 13 år, ved siden av egen jobb. Etter finanskrisen ble jeg permittert fra jobben i Marbella, og det begynte å gå dårlig for restauranten vår, sier Escolar.

Millioner av arbeidsplasser har forduftet etter at eiendomsmarkedet i Spania sprakk i 2008 og den globale finanskrisen rammet landet.

– Tidligere hadde jeg godt lønnet arbeid i Marbella, i tillegg til at jeg hjalp til på restauranten til foreldrene mine. Nå har jeg ingenting, fortsetter Escolar.

Spanias arbeidsledighet

I dag er omtrent hver fjerde spanjol arbeidsløs og tallene vokser seg stadig høyere.

Redusert etterspørsel
Stigningen i Spanias ledighet blir sett kan kobles med svekket utvikling av landets økonomi, mener José Maria Gouldino, professor ved Marbella University.

– Jeg tror det henger sammen med innstramminger som igjen har ført til redusert etterspørsel, sier Gouldino.

Så langt er det ingen som har troen på at økningen i arbeidsledigheten vil stoppe med det første. Den konservative regjeringen som kom til makten like før jul i fjor, sliter med å redusere det store underskuddet på landets statsbudsjett.

Stengt for kommentarer.