– Jenter har andre preferanser

17. mars 2012 1:27 av Cecilie N. Tveten 

LEGOs nye jentelego har skapt stor debatt rundt temaet leker og kjønnsroller. Selskapet selv vil bare gjøre lego tilgjengelig for alle.

– Jenter har andre preferanser enn gutter. Når barna kommer i 5-6 årsalderen har de forskjellige ønsker om hva de vil leke med, sier Anders Aanestad, markedssjef i LEGO.

LEGO kom i januar ut med serien Lego friends, der fargene går i pastell og rosafarger, og figurene har kvinnelige former.

– Jenter er mer opptatt av at det de leker med skal være naturtro, mens gutter flest er mer opptatt av fantasi, fortsetter han.

Får kritikk
Selskapet får kritikk for at Lego Friends egner seg mer til lek med rollespill enn bygging, noe man gjerne forbinder med de kjente klossene. Særlig den feminine utformingen av figurenes kropper har skapt reaksjoner.

– Dette bidrar til kjønnsstereotyper som gjør jenter misfornøyd med sin egen kropp, sier Carolyn Costin, ekspert på spiseforstyrrelser, til LA Times.

Markedssjef Aanestad påpeker at kravet om lego spesielt for jenter kom fra forbrukerhold.

– Det har kommet både positive og negative reaksjoner på den nye serien. Vi har mange serier rettet mot gutter, og vil jo selvfølgelig at jenter også skal leke med lego. Vår intensjon er å gjøre lego tilgjengelig for alle, avslutter han.

Bør få velge selv
Firebarnsfar Roger Negård har ikke noe imot jentelego.

– Jeg er av den oppfatning at voksne bør ha en kjønnsnøytral holdning til leker. Moderne mennesker med et moderne menneskesyn liker å tenke kjønnsnøytralt, men ubevisst kjøper vi nok leker etter kjønn og barnas interesser.

Når barna er store nok til å gjøre bevisste valg, mener han at barna bør få velge selv hva de vil leke med.

– Til syvende og sist bør man se og lære seg hvilke interesser barnet har, og ikke tvinge dem til å leke med det vi voksne mener er riktig, avslutter Negård.

Stengt for kommentarer.