En effektiv leder med ro i livet

2. mars 2009 11:22 av Sophie Bergersen 

Når hun skal slappe av reiser hun til hytta i Åsen. Med hytte ved sjøen og 2 måls hage finner hun roen i livet. Men hverdagene er og krevende for 52 år gamle Bente Wold Wigum. Hun jobber som fylkesdirektør i NAV, og har i det siste vært i media gjentatte ganger på grunn av negativ kritikk for sen behandling av søknader.

Foto: Elin Børset Eidissen

Foto: Elin Børset Eidissen

Om NAV:

Hvordan har Navs kritikk i media påvirket deg?

- Jeg har vært opptatt av å sette meg inn i årsaken til kritikken.  NAV Sør- Trøndelag har i forhold til andre fylker oppnådd gode resultater, og vi har derfor hatt et ønske om å bidra der det trengs ellers i landet. 

Wold Wigum henviser til at NAVs ansatte har jobbet frivillig overtid for å  få unna rundt 400 ubehandlede søknader om dagpenger i Oslo.

Hva mener du er hovedårsaken til at søknadene har hopet seg opp i Oslo?

- De har hatt store utfordringer. Grunnen til at de har slitt med å behandle søknadene er at fylket kom i gang med å etablere NAV på et senere tidspunkt enn for eksempel NAV Sør- Trøndelag. Vi har nok vært flinkere til å forbrede oss på den økende arbeidsledigheten og vi har rukket å få et godt samarbeid med kommunen. 

Hvilke mål har NAV for året 2009?

- Hovedmålet er å behandle alle søknadene vi får inn raskt og rettferdig. Vi har tidligere uttalt til Adresseavisen at ønsket vårt er at 70% skal få svar når de ringer til NAV, og at prosessen skal gå fort fra søknaden fylles ut til pengene er på kontoen. Dette målet skal vi nå.

Wold Wigum snakker med en bestemt tone, og viser at dette er noe de tar svært seriøst. Men hva må gjøres for å oppnå målet.- Tilgjengeligheten må forbedres og de ansatte må ha internopplæring. De må se helhetlig på de ulike områdene og det blir stilt strengere krav til deres kvalifikasjoner. 

Opplever dere at folk som tilhører NAV Sør- Trøndelag er fornøyde?
- Det er dessverre både og. Vi opplever mange fornøyde kunder, men det er nok noen som føler at de ikke får den servicen de har krav på. NAV er ikke eldre enn to år, og har 550 ansatte på landsbasis. Det krever tid å få etablert et velfungerende system, og vi håper nå at det seneste arbeidet vi har gjort vil gi gode resultater på nettopp dette. 

Om Bente Wold Wigum:

Er du en typisk leder?
- Hva er en typisk leder? Å lede mener jeg er svært individuelt. Noe som kan fungere svært godt for noen, fungerer ikke i det hele tatt for andre. Men jeg liker å ta ansvar og beslutninger, og å se resultater. Så ut i fra den allmenne oppfatningen av å være en leder, så er jeg nok det, humrer hun lett.

Hva setter du pris på i hverdagen?
- Det er deilig å komme hjem fra jobb når ting har fungert i løpet av dagen. Jeg har kommet gjennom det jeg burde, samarbeidet med mine medarbeidere har fungert, og bilen har startet hver gang jeg har trengt den. 

Hun tar en lattermild kunstpause før hun fortsetter.

- På fritiden derimot setter jeg pris på en økt spinning på 3T, eller en helg på hytta. Her kan jeg virkelig være Bente, og da prøver jeg å legge bort alt som gjelder jobb. 

Har du noen hobbyer?

- Jeg elsker å holde på i hagen. Både utenfor huset mitt i Trondheim, og på hytta. Sommeren er deilig, Da kan jeg fiske, bade og være ved sjøen. Det er rekreasjon for meg.

Har du nok tid?
- Nok tid har man vel aldri. Men jeg har blitt flinkere til å prioritere med alderen. Som leder må jeg kunne slå av jobbknappen når jeg kommer hjem. Ellers hadde det ikke fungert i lengden. Jeg er bevisst valgene mine, og vet at jeg og må prioritere familien. 

Er du den samme Bente Wold Wigum på jobb som hjemme?

- Ja, jeg er nok ganske lik meg selv. Men det er to forskjellige liv, som jeg må flette sammen. Jobben gir meg de utfordringene jeg trenger for å utvikle meg som karrierekvinne. På den andre siden gir de to barna mine meg helt andre utfordringer. Jeg klør meg like ofte i hodet av begge deler. 

Er du et ordensmenneske? 
- Jeg er ikke petimeter, men jeg liker å ha det ryddig rundt meg. Men ordensmenneske? Hun trekker på det. - Nei det vil jeg ikke si. Det blir mer lettvint når man vet hvor man har ting og jeg liker å ha flere baller i lufta. Men jeg kunne nok vært mer ryddig enn jeg er, sier hun og flirer høyt.

Stengt for kommentarer.