Fire av ti trenger hjelp fra foreldrene

21. februar 2012 15:26 av Stine Machlar 

Fire av ti studenter er avhengig av økonomisk hjelp fra foreldrene, viser en ny rapport fra Statisk sentralbyrå (SSB).

– Jeg må få økonomisk støtte fra foreldrene mine, for lån og stipend dekker jo ikke husleia en gang, sier Ida Folvik Adem (20) som studerer ved Universitet i Oslo.

Beina må løftes høyt over sko vesker og klær for å komme seg frem. På Idas hybel er alt i ett. PC-en og tallerkenen fra dagens måltid står i senga og oppvasken på gulvet like ved, senga er hybelens eneste møbel. Flere er det ikke plass til.

For den 18 kvadratmeter store hybelen sin må hun ut med 6900 kroner i måneden. Det er 50 kroner mer enn hun mottar i støtte fra Lånekassen. Det sier seg selv at det regnestykket ikke går opp.

– Det er veldig kjipt at jeg er avhengig av en månedlig støtte fra mamma og pappa for å klare meg. Nå når jeg har flyttet for meg selv er det på tide at jeg klarer meg selv, men så må jeg ha hjelp av de likevel, fortsetter en tydelig oppgitt Folvik Adem til Norgesnytt.

Mange leier privat
Rapporten fra Statistisk sentralbyrå viser at kun 15 prosent av studentene bor i studentboliger. Resten må leie privat. Folvik Adem er en av dem som har valgt å gå på det private leiemarkedet for å skaffe seg tak over hode.

– Det er altfor lang kø på studentboligene. Det er seks måneder siden jeg søkte om bolig og enda har jeg ikke fått svar. Jeg kan jo ikke bo på gata til jeg får svar heller sier hun.

Derfor endte den 20-årige studenten opp med en månedsleie på 6900 kroner. Rapporten fra SSB viser at langt flere studenter bor trangt enn befolkningen generelt.

Tørker klær på alpinskiene
– Det er helt sykt at jeg må betale så mye for så liten plass. Alt må skje i senga. Jeg både spiser og gjør lekser i senga, for jeg har verken plass til skrivebord eller kjøkkenbord, sier Adem Folvik.

Det blir også mye brødmat på 20-åringen når hun har så dårlig råd og liten plass. Hun har ikke stekeovn eller plass til mikrobølgeovn.

– Jeg har aldri vært så lite sosial som etter jeg begynte å studere. Jeg har jo ikke råd til å ta en kaffe med venner en gang.

Ida Folvik Adem er ikke alene om å bo trangt. Også masterstudenten, Inger Helene Hamborg (25) fra Trondheim har fått kjenne på utfordringene ved å bo på knappe 20 kvadratmeter.

– Jeg må bruke alpinski, dørhåndtak og lysestaker som tørkestativ når jeg skal tørke klær. Skulle jeg satt opp tørkestativ måtte jeg reist bort i mellomtiden, sier Hamborg.

– I tillegg har vinduskarmen blitt som et ekstrakjøkkenskap. Og plassen under senga er stappfull, ler hun.

Villig til å bo trangt
Selv om det er trangt er Hamborg glad for å bo alene.

– Jeg jobber ved siden av studiene for å få råd til å bo her, så jeg trenger ikke støtte fra foreldrene mine. De 5000 kronene jeg betaler i månedsleie nå er i grenseland for hva jeg kan betale og samtidig klare meg. Likevel er jeg villig til å betale for å slippe å bo med fem andre, sier masterstudenten til Norgesnytt.

– Du blir flink til å rydde når du bor såpass trangt. For hvis du først gror inn her, kommer du deg ikke ut igjen, avslutter Hamborg.

Foto: Privat

Stengt for kommentarer.