Hva skal DU gjøre med livet ditt?

10. februar 2012 13:19 av Lise Lotte Henriksen 

Hallen er overfylt av unge mennesker som vrimler rundt i alle retninger. De flyr mellom stands som tilbyr informasjon om alt fra 3D til nautikk. De har poser fulle av studiehefter, og noen er kanskje et steg nærmere å finne ut hva de skal gjøre med livene sine. Utdanningsmessa har noe for alle. Også for de som har bestemt seg for lenge siden, og er på messa fordi det er gyldig fravær fra skolen. Disse finner du mest sannsynlig liggende på Fat Boys på standen til Norges Kreative Fagskole.

Hallen er ikke bare full av ungdommer, men også av lett sammenleggbare vegger som rammer inn stands. Mye tyder på at skolene blir mer kreative med tiden. Hallen ligger badet i et hav av farger og figurer, og du kan regne med å møte på folk i full kostymering. Befaler, flygere, sykepleiere og securitas.

Det lukter vafler i messehallen. Ringerike Folkehøgskole benytter seg av skitne triks for å lokke til seg unge håpefulle. Alle som går forbi får seg ei nystekt vaffel, mange går forbi flere ganger. Jeg kan likevel ikke si at jeg har sett noen ta med seg en brosjyre, eller stoppet opp for å snakke om skolen. Kanskje vaffeltrikset egentlig bare er en bjørnetjeneste?

Det er ikke bare Ringerike Folkehøgskole som benytter seg av skitne triks. Høgtun Folkehøgskole steker sveler på sin stand, og tilbyr forbipasserende varm svele og spekemat. Selv går jeg fra stand til stand for å lete etter ting jeg kan få gratis. Veska mi er full av penner og reflekser, magen er full av vaffel, svele og godterier og jeg tok meg tida til å fylle ut quizer hvor jeg kunne vinne en iPad.

Unge mennesker haster forbi, frem og tilbake mellom ulike stands. De tar i mot informasjon om alt mulig. Friluftsliv på Toppen Folkehøgskole, kulturstudier i India, ingeniørstudier på NTNU og politibetjent på Politihøgskolen. Oppi posene er det en salig blanding av alt av studiekataloger. Det er nok flere som kom hit og har blitt mer rådvill og forvirret, enn de som har funnet sitt kall i livet. Og hvem klandrer dem? En hel idrettshall full av folk som er overbevist om at de representerer de beste skolene og studiene. Selv rakk jeg å bli overbevist om at jeg burde utdanne meg til flygeleder. Luringen huka meg i et svakt øyeblikk, og det står tydelig for meg nå; jeg burde bli flygeleder. Jeg vant ingen iPad, men jeg har veska full av gratispenner. Og en brosjyre fra Avinors flygelederutdanning.

Stengt for kommentarer.