Twitter lar seg sensurere

9. februar 2012 21:30 av Natalie Ngo 

Friheten til å skrive hva du vil på Twitter gjelder ikke lenger. Nå vil Twitter sensurere selektivt fra land til land.

– Vi er ikke alltid enige med de tingene folk velger å twitre, men vi lar informasjonen flyte uavhengig av hvilket som helst syn vi kan ha om innholdet, skriver Twitter på sin offisielle blogg.

I slutten av januar annonserte mikrobloggtjenesten Twitter at de fra nå av vil sensurere innlegg som publiseres i land der myndighetene krever det. Det betyr at hvis en myndighet ber Twitter fjerne oppdateringer de ikke liker, vil Twitter bøye etter. Meldingen vil vises som en blokkert melding i det landet der sensuren gjelder, mens andre land som ikke omfattes av sensuren vil kunne lese meldingen.

Reaksjoner verden over
Twitter-brukere verden over reagerte på ordningen ved å lufte frustrasjonen over selve Twitter.  Skrekken for at sosiale plattformer velger å tilnærme seg undertrykkede regimer og tilrettelegge kommunikasjon etter deres interesse spredte seg i form av innlegg på 140 tegn. Det ble blant annet sagt at Twitter på denne måten fratar befolkingen i undertrykkende land et viktig verktøy for organisering og mobilisering

Under en All Things D konferanse i California uttalte administrerende direktør for Twitter, Dick Costolo, at den nye sensurordningen kun trenger tid til å synke inn hos brukere.

– Det tar en stund for eksperter og andre som studerer sosiale medier til å la dette synke inn og begynne å si, ”Vent, dette er faktisk en gjennomtenkt og ærlig måte å gjøre dette på, og det er faktisk blir gjort på en måte som er framtidsrettet.” Så vi venter på at det skal skje, sier Costolo.

Kina som marked
Øyvind Solstad, digital kommunikasjonsrådgiver hos Carat og ekspert på sosiale medier, mener sensurordningen kan bidra til innpass på nye og større markeder.

– Twitter er sperret i Kina og sannsynligvis i Nord-Korea også. Kina er nok det største aktuelle markedet og det er mulig de nye tiltakene er et forsøk på å møte kinesiske myndigheter et stykke på veien, sier Solstad.

Videre tror Solstad at risikoen for å bli sensurert ikke vil være noe hinder for brukere som ønsker å nå ut på Twitter.

– Jeg tror denne endringen vil ha liten betydning for bruken av Twitter. De som VIL ha meldinger ut av Twitter får de ut uansett murer. Dette gjelder for eksempel kinesiske brukere, men om Twitter blir åpnet i Kina, har det så klart en stor betydning for Twitter.

Stengt for kommentarer.