Seksdobling av utvekslingsstudenter på 11 år

10. februar 2012 20:08 av Ida Kristine Søreng 

Elever ved videregående skoler har mulighet til å ta sitt andre år av utdanningen i utlandet. Lånekassen gir støtte til flere elever enn noen gang.

– Det å reise på utveksling er den beste avgjørelsen jeg noen gang har tatt. Jeg har opplevd så utrolig mye spennende, forteller Ida Bakke (18).

Hun var utvekslingsstudent i den amerikanske byen Issaquah i Washington sist skoleår. 1933 andre elever i den norske videregående skole var også på utveksling det året, i følge Lånekassen. Det er seks ganger så mange elever som for 11 år siden, da antall elever kun var 331.

Må være motivert
De fleste har muligheten til å være utvekslingsstudenter, og kan få økonomisk støtte fra Lånekassen. Likevel er ikke det å gå på skole i et annet land noe for alle, i følge Gunhild Sølvberg, presse-, kommunikasjons- og markedskoordinator i organisasjonen AFS Norge.

– Først og fremst må man være motivert. Det er et skoleår, ikke en ferietur. Et slikt år består av mange utfordringer, men er også svært lærerikt.

Bakke kjente utfordringene på kroppen. Hun måtte bytte vertsfamilie i løpet av skoleåret.

Ida Bakke i USA

– Vertsfamilien min passet ikke helt for meg, vi hadde ingen like interesser. Ved å bytte familie lærte jeg mye. Jeg følte meg veldig sterk som klarte det, det er ikke så lett som man kanskje tror.

Noe annerledes
Karen Sæther (16) har gått mot strømmen og flytter til Chile i høst. De fleste legger utvekslingsåret til USA, Frankrike eller Spania.

– Et mål for meg er å lære om en annen kultur, og når jeg først reiser på utveksling syns jeg det var greit å velge et litt annerledes land.

Sølvberg håper flere vil gå i samme spor og velge land litt utenfor det som er mest populært.

– Etter at spansk ble innført som valgfag i skolen ser vi en økning til spansktalende land. Vi ønsker derfor at flere studenter skal reise til Latin-Amerika og oppleve kulturen der.

En lærerik opplevelse for livet

Er du en av de som ønsker å ta et skoleår i utlandet, men som ikke klarer å bestemme deg, kan kanskje denne uttalelsen hjelpe deg.

– Jeg vil virkelig anbefale utveksling! Det er den beste avgjørelsen jeg noen gang har tatt. Jeg opplevde så utrolig mye spennende, sier Bakke.

Sølvberg har følgende å si.

– Er det noe du har lyst til og er motivert til å gjøre, er dette en fantastisk og lærerik opplevelse.

(Toppbilde: Bilde fra Powder-puff kamp. Foto: Ida Bakke)

Stengt for kommentarer.