Septemberkongen

1. mars 2009 22:14 av Jesper 

Opplev Septembergjengens comback nå i februar og mars. Eller bare bli kjent med popkongen som alltid er redd.

Etter tretten år borte ble The September When gjenforent i fjor høst. Nå er de ute på miniturnè. Innimellom alle konsertforberedelsene deres får jeg lurt meg til et telefonintervju med sjefen sjøl, Morten Abel.
- Det er utrolig morsomt å spille med The September When igjen, sier Abel entusiastisk.
Ikke siden 1995 har TSW spilt sammen, og Morten Abel Knutsen, som er hans fulle navn, legger ikke skjul på at det var spesielt å stå samlet på samme scene igjen.
- De andre i bandet har jo spilt sammen i bandet Nadirsenit, og jeg har også hatt god kontakt med de fleste, men det var likevel veldig rart å spille sammen igjen. Men rart på en god måte.
TSW spiller til sammen ni konserter på miniturnéen deres. Haugesund er neste stopp på plakaten når jeg snakker med han.
- Hva skjer med September When når dere er ferdige med turnéen?
- Det tenker vi ikke på akkurat nå. Nå gleder vi oss bare over å spille sammen igjen og det faktum at vi har gitt ut et nytt album(«Judas Kiss», journ.anm.), så får vi se hva vi har lyst til når den tid kommer.
Morten Abel er for de fleste like kjent som soloartist som vokalist i TSW. For etter over 600.000 solgte album er han blitt kronet Norges popkonge opptil flere ganger. Men han innrømmer glatt at han var redd for å mislykkes da han startet solokarrieren i 1997.
- Jeg var livredd. Vi hadde jo hatt en sånn suksess med TSW, så hvordan skulle jeg klare å lage noe som gjerne skulle være enda bedre, helt alene? Jeg husker jeg hadde mange negative tanker på den tiden.
- Du vurderte aldri å finne noe annet å gjøre da?
- Aldri. Hva skulle det være liksom? Det er jo bare musikk jeg kan, ler han.
Etter hans første soloalbum «Snowboy» i 1997, kom det virkelig store gjennombruddet i 1999 med andrealbumet «Here We Go Then, You And I».
- Det var vel først da jeg følte at jeg hadde lykkes som soloartist.
Etter den tid har det blitt tre studioalbum til, samt like mange Spellemannspriser.
- Hvordan var det å motta prisen som Årets Spellemann i 2001?
- Du vet, det er ikke like kult som det ser ut. Jeg er ikke utakknemlig altså, det er selvsagt gøy å bli gjort stas på. Men jeg følte meg vel aldri som denne popkongen alle gikk og snakket om.
- Var det på grunn av populæriteten din at du flyttet til Berlin for noen år siden også?
- Nei. Det hadde med andre ting å gjøre. Jeg ville bare oppleve noe nytt rett og slett. Jeg ble ikke, og blir fortsatt ikke plaget når jeg går rundt i Stavanger sentrum.

Alltid redd for å mislykkes
Popkonge eller ikke, Morten Abel har opplevd tyngre tider også. Da han på midten av 80-tallet prøvde å slå igjennom internasjonalt med sitt første band Mods for eksempel. Det ble ingen suksess. Utenfor Norges grenser var det ingen som ville ha de folkekjære musikerne som sang om blant andre Tore Tang.
- Hvorfor gikk det ikke som planlagt med Mods?
- Når jeg ser tilbake på det så skjønner jeg det godt. Mods var liksom ikke et internasjonalt band.
- Hvordan vil du sette de tre prosjektene Mods, TSW og solokarrieren opp mot hverandre, hva kvalitet angår?
- Da havner nok Mods nederst er jeg redd. Vi var jo veldig unge, og det var en del prøving og feiling. I tillegg føler jeg ikke at jeg kan identifisere meg med den musikken lengre. Når det gjelder TSW kontra solo, så er det veldig vanskelig. Musikalsk vil jeg kanskje sette TSW litt foran, men så er jeg jo også blitt ganske stolt av deg jeg har fått til på egenhånd.
- Du er ikke lenger redd for å mislykkes?
- Jo, det er jeg. Det tror jeg at jeg alltid vil være. Hver gang jeg kommer med ei ny plate for eksempel, så legger jeg hodet på stubben. Så blir det opp til alle andre om de vil kutte det av eller ikke. I tillegg er det vel sånn at jo bedre man gjør det, jo større blir fallhøyden.
- Så du liker å risikere å falle?
- Nei, det gjør jeg ikke. Men det er jo dette jeg vil drive med og da er jeg nødt til å ta sjansen.

Forsiktig privat
Privat har Morten Abel hvertfall ikke mislyktes. Han er gift med Gry Isabell Sannes og sammen har de to barn. Abel har også to sønner fra tidligere forhold. Han har alltid vært svært forsiktig med å snakke om privatlivet i media, og jeg hører at han ikke liker det da stemmeleie hans endres noe når jeg tar opp temaet.
- Jeg liker egentlig ikke å gå for dypt inn på de tingene der. Men du kan godt skrive at jeg er takknemlig for familien min.
- Da datteren din på seks ble født ble det en del blest rundt navnet dere valgte, hva synes du om det?
- Jeg husker jeg ble veldig oppgitt over det der. Samtidig fant jeg ut at jeg ikke skulle gidde å bruke energi på det. Men hallo? Det er kun et navn, sier Abel mens han ler uforstående.
Til informasjon, datteren som ble født i 2003 fikk navnet Ella Dorthea Joppeline Navaho Snowflake Abel Sannes Knutsen. Et kunstnerisk navn kan man si.
- Har barna dine hatt noen innflytelse på deg som artist?
- Det har de sikkert, noe ubevisst vil jeg tro. Jeg skriver ikke om de, men de har sikkert påvirket meg på noen vis. Det er jo så fantastisk å få barn vet du.
Abel får straks en glede i stemmen i det han legger ut.
- Jeg har sagt det tidligere også, det å få barn er virkelig som å få en gave. Det endrer livet ditt, men det negative som måtte følge med kan aldri veie opp for alt det utrolige du får oppleve.
Jeg «mm’er» med som om jeg skulle ha peiling på det feltet. Samtidig hører jeg noe støy i bakgrunnen til Abel, og han forklarer at han må dra. Det er visst fortsatt en del som skal planlegges før lørdagens konsert i Haugesund.
- Jeg tror vi ligger etter skjema, ler Abel.

Morten Abel i full sving under The September Whens konsert i Trondheim 14.02.09

Morten Abel i full sving under The September Whens konsert i Trondheim 14.02.09

Stengt for kommentarer.