Söta bror vil redde RBK

2. mars 2009 8:49 av Siri Gulliksen Tømmerbakke 

Erik Hamrèn tok over et fotballag preget av uro og dårlige resultater i fjor. Men RBKs ferske trener er glad i utfordringer, og har ambisjoner om å kjempe om gullet i årets Tippeliga.


erik-klar
Erik Hamrèn har hatt stor suksess som trener i hele Skandinavia. I fjor ble han kåret til Årets trener i Danmark, etter å ha ledet Aalborg FK helt til topps i den danske eliteserien. Nå skal den godlynte og optimistiske svensken få bryne seg på et Rosenborglag som ikke har fått det helt til de siste årene.

Nå er det like før det igjen løs med seriestarten. Hvordan er magefølelsen?
- Jo, den er bra. Når man titter ut av vinduet, er det jo ikke akkurat ideelle forhold å spille fotball under.  Men til tross for snø og vinter, er følelsen god!

RBK klarte ikke å hevde seg helt i toppen av Tippeligaen i fjor. Hvilke grep vil du ta for å bedre på resultatet i årets sesong?
- Først og fremst vil jeg ta tida til hjelp. Rosenborg har dominert i den norske serien i mange år, og opplever nå et generasjonsskifte i spillerstallen. Jeg vil prøve å forandre helheten i laget, og her spiller mange faktorer inn. En fotballspiller må ha teknikk, taktikk, god fysikk, sterk mental helse og et godt kosthold. Dette er ting vi jobber med kontinuerlig.

Du nevnte at det tar tid å oppnå resultater,  og dette gjelder  vel også for treneren. Hva tenker du om den hyppige utskiftingen av RBK-trenere de siste årene?
- Nå er det jo sånn at vi lever i en resultatorientert verden. Når et lag ikke oppnår resultater, blir det satt spørsmål ved treneren.  Sånn er det dessverre. Man kan ha gode ideer og store ambisjoner, men uten resultater å vise til  får man ikke mulighet til å gjennomføre det man ønsker. Fotballens verden er veldig svart-hvitt, noe som ikke minst media er med på å bygge opp under. At Rosenborg er en klubb som er vant med stor suksess gjør jo også at presset på dem blir stort.

RBK oppnådde gode resultater under Knut Tørum i 2007-sesongen. Halvveis inn i 2008 måtte han gå grunnet manglende resultater. Får du litt prestasjonsangst?

- Nå har jeg vært trener i 29 år, og har lært med å leve med det. Det går ikke an å gå rundt å bekymre seg over å kanskje få sparken hele tiden. Jeg har ambisjoner om å gjøre en så god jobb som mulig i Rosenborg, og håper at det holder.  Jeg har selv fått sparken to ganger tidligere i karrieren. Det er noe som følger med jobben.

Hvilke kvaliteter har du som klubbens seneste trenere har manglet?
- Det var et vanskelig spørsmål som det blir opp til andre enn meg å ta stilling til. I denne bransjen er det små marginer, og noen ganger skal det ikke mer til enn en stolpe ut, før du blir slaktet som trener. I motsatt fall, kan en stolpe inn gi deg stempelet som et geni. 

Er det forskjeller på å trene lag i Norge og for eksempel Sverige og Danmark?
- Selv om landene ligger tett innpå hverandre, finnes det forskjeller. Språket er for eksempel enklere her i Norge enn i Danmark. I tillegg er det små kulturelle forskjeller, men dette ser jeg ikke på som noe problem. Jeg tror ulikhetene varierer mer fra klubb til klubb, enn fra land til land.

Du hadde stor suksess i Aalborg, og vant gull i den danske serien i fjor. Hvordan havnet du i Trondheim og Rosenborg?
- Rosenborg var ute etter ny trener, og fattet interesse for meg. Jeg så på muligheten for å trene Rosenborg som en stor utfordring, med tanke på klubbens størrelse og historie. Jeg er glad i utfordringer, og takket ja til tilbudet etter å ha jobbet ut kontrakttiden min i Aalborg. Synes også det er spennende å komme til et nytt land.

Trives du?
- Veldigt mycket! Det er mye arbeid, men det føles stimulerende å gå til jobben hver dag. Det er klart at det finnes dager som kjennes mindre hyggelige. Som å komme på jobb etter å ha tapt en kamp på Lerkendal…

Så her kommer du til å bli en stund?
- Det håper jeg absolutt. Jeg tror på kontuinitet om man skal nå helt til topps, noe Nils Arne Eggens tid i klubben er et eksempel på. Men som fotballtrener lærer man seg å tenke seks måneder om gangen.

Hvordan er det å bo så langt unna familien?
- Det er ikke akkurat optimalt. De flyttet til Danmark sammen med meg da jeg tok over som trener for Aalborg, men min yngste datter trivdes ikke. De siste tre årene i Danmark bodde jeg alene. Min eldste datter har bodd sammen med meg her i Trondheim siden i fjor. Vi håper å bo sammen igjen hele familien etter hvert. Inntil da velger jeg å fokusere på det positive i stedet for det negative, både når det gjelder familieforhold og jobbsituasjon.

Evig optimist?
- He he, nei. Jeg har også dårlige dager hvor jeg savner dem veldig. Men jeg kan ikke komme på jobben å sutre for det. Jeg må fokusere på å gjøre en god jobb her. Lengselen kan jeg ikke gjøre noe med. Det samme forventer jeg at spillerne mine. Hvis de har problemer med kjæresten, kan de ikke komme på trening å bekymre seg for det. Det handler om prioriteringer. Noen ganger må man rett og slett ”legge bort” bekymringene en stund.

Hvordan vil du karakterisere spillerstallen til RBK i oppkjøringen til Tippeligaen?
- Jeg synes det er en veldig spennende tropp. Vi har mange gode, rutinerte spillere, men også en del som kommer til å bli veldig gode. Samtidig ønsker vi jo hele tiden å forsterke laget. Både ved å forbedre de spillerne vi allerede har, men også å være på utkikk etter eventuelle nye.

Rosenborg har lenge vært sett på som et lag som satser på lokale norske spillere. Dette har klubben gått litt bort fra de siste årene. Hvordan prioriterer du når du skal kjøpe nye spillere?

- Dette er en utvikling som vi ser over hele verden. Men utgangspunktet for Rosenborg er å i første omgang søke etter spillere fra Trøndelag og Midt-Norge, i andre omgang fra Norge, i tredje omgang fra Skandinavia, og i siste omgang på verdensbasis.

Hvorfor?
- Kan man få spillere fra lokaltraktene vil jo det hjelpe på identiteten og klubbfølelsen. Den vil naturlig nok føles større hos den klubben man har vokst opp med. Men det har jo også økonomiske grunner. Det har lenge vært veldig dyrt å kjøpe norske spillere. Der er jo Rosenborg heldige. Klubben har alltid vært i en særstilling både økonomisk og sportslig. Men hadde jeg hatt valget mellom en norsk og en utenlandsk spiller, hvor den norske var dobbelt så dyr og prestasjonene like, ville det økonomiske avgjort.

Hvilken spiller ville du valgt til RBK-stallen hvis du fikk velge fritt – uavhengig av økonomi og tilgjengelighet?
- Leonardo Messi, som spiller for FC Barcelona. Per i dag synes jeg Messi er best når det gjelder offensiv fotball. Og hadde jeg ubegrenset med penger ville jeg satset på en offensiv spiller. Sånne elsker publikum også.

Hvilke tre ord ville Rosenborgspillerne bruke for å beskrive deg?
- He he, det var et utrolig vanskelig spørsmål. Jeg vet jo ikke hvordan de tenker. Men jeg håper de oppfatter meg som rettferdig, ærlig og kunnskapsrik. For meg er det utrolig viktig å kunne vise respekt for hverandre. Den kvaliteten setter jeg høyt, både som trener og menneske. Jeg respekterer spillerne mine, og jeg håper spillerne respekterer meg.

Stengt for kommentarer.