Spiser seg til skam

7. februar 2012 23:14 av Cecilie N. Tveten 

Anoreksi og bulimi er de mest kjente spiseforstyrrelsene. Likevel er det overspising de aller fleste lider av.

- Folk tror at så lenge man spiser, er alt i orden. De kunne ikke tatt mer feil.

Maria, som helst vil være uten etternavn,  lider av spiseforstyrrelsen overspising, også kjent som tvangsspising. Sykdommen går ut på at man spiser uten kontroll, gjerne til det er helt tomt. Man kan spise raskere enn vanlig, spise når man ikke er sulten, eller spise alene fordi man er flau over alt man er i ferd med å hive i seg. Spiseseansen ender ofte med skam og skyldfølelse.

- Dessverre er det slik at mange bruker ordet “overspising” i dagligtalen. Det brukes gjerne i forbindelse med å forsyne seg mer enn én gang, noe som er langt i fra sannheten. Hadde vi heller kalt det tvangsspising hadde kanskje flere skjønt litt mer, men sånn er det ikke. Jeg beskriver det ofte som “bulimi uten å spy”, men når jeg sier det så rett frem så blir folk som regel litt satt ut, og tror jeg overdriver. Det gjør jeg ikke.

Vet ikke nok
Hun synes det er synd at ikke flere vet nok om sykdommen, og har til tider følt at hun ikke blir tatt på alvor.

- Det er så lite informasjon der ute om nettopp denne formen for spiseforstyrrelse, at ingen egentlig tok meg alvorlig. De skjønte at jeg mente at jeg spiste for mye – men aldri hvor alvorlig det faktisk var.

Maria har klart å gå ned nesten 40 kilo i vekt, men opplevde underveis at tankegangen hennes ble nærmest anorektisk. Hun er fremdeles syk, men overspiser ikke like mye som hun gjorde før. I følge henne selv sliter hun hver dag med å ta de rette valgene.

- Jeg har også hatt perioder med kraftig restriksjon på antall kalorier jeg spiste, og var på vei inn i anoreksien. Først da begynte folk å reagere. Det var ganger hvor folk faktisk satt og fulgte med på at jeg spiste. Hvor var disse da jeg spiste for mye? De var ikke å finne noe sted. Folk skjønner ikke hvor alvorlig det er. Å dø av fedme eller fedmerelaterte sykdommer som følger av en overspisingslidelse er like alvorlig, og gjerne raskere å komme til, enn bulimi og anoreksi, avslutter hun.

Hjelper å snakke om det
Kari
jobber som telefonvakt i Interessegruppa for kvinner med spiseforstyrrelser (IKS), og har selv klart å komme seg ut av sykdommen. Nå deler hun sine egne erfaringer for å hjelpe andre som sliter.

- Når en som lider av overspising spiser, blir alle de vonde tankene borte. Etterpå sitter man igjen og føler seg mislykket på alle måter. Mange føler også skam fordi de har overspist nok en gang. Dette utvikler seg ofte til en ond sirkel. Du spiser, føler skam, blir deprimert, spiser, føler skam, blir deprimert, og sånn fortsetter det.

I media hører vi mest om anoreksi og bulimi når det er snakk om spiseforstyrrelser. Allikevel er overspising den spiseforstyrrelsen som er mest utbredt her i landet.

- Anoreksi er jo veldig synlig. Og de som sliter med bulimi er ofte normalvektige, men man kan legge merke til om personen for eksempel løper på do rett etter måltidet. Overspising legger man ikke så godt merke til, bortsett fra at personen kanskje er overvektig.

For overspisere blir maten nærmest som et slags rusmiddel. Mange spiser for å slippe å føle.

- Jeg tror at for å komme seg ut av spiseforstyrrelsen må man først og fremst ta tak i det som ligger bak overspisingen. Det kan være alt fra å ha hatt en vanskelig barndom, skilsmisse, rusa foreldre, til å mistrives på jobben. Finn en lege, få henvising til en psykolog, og snakk om det du føler, avslutter Kari.

Comments

En kommentar to “Spiser seg til skam”

Kommentarlinker

Se hva andre skriver om denne artikkelen...
  1. [...] husket jeg plutselig på at Cecilie intervjuet meg! C studerer ved NKF og kontaktet meg angående overspising, så da kunne jeg vel bidra litt. [...]