Glemmer p-piller som mulig depresjonsårsak

7. februar 2012 18:15 av Ylva Vethe 

Etter 11 år med depresjoner oppdaget Sandra Arvidsson (27) at det var
p-pillene som var årsaken.

– Jeg var aldri veldig glad eller veldig lei meg. Bare monoton på en måte. Til slutt gikk det så langt at jeg faktisk ble deprimert. Alt ble tungt, og jeg glemte de positive tingene som skjedde rundt meg, sier Sandra Arvidsson.

Hun tok kontakt med fastlegen sin i håp om å få hjelp med depresjonen. Der fikk hun beskjed om at anti-depressiva var beste mulighet for å bedre situasjonen.

– Jeg ville jo helst ikke begynne på anti-depressiva. Jeg var tross alt bare 21 år gammel. At p-pillene kunne være årsaken ble aldri nevnt, forteller Arvidsson.

Den lovende interiørdesigneren startet på p-piller i midten av tenårene, og hadde kun små opphold i løpet av tiden hun brukte dem. I disse periodene forteller hun at hun følte seg merkbart bedre.

– I begynnelsen klarte jeg ikke å koble det helt sammen, men etter et tips fra en bekjent som selv opplevde å bli nedfor av pillene bestemte jeg meg for å slutte en periode.

Etter kort tid begynte Arvidsson å føle seg bedre og motivasjonen økte. Livet ble rett og slett lysere forklarer hun. Men etter at hun fikk kjæreste så hun seg nødt til å starte på igjen. Hun forteller at dette forårsaket store problemer i forholdet, og at hun til slutt valgte å stoppe igjen. Følgen av prevensjonsoppholdet kommer til verden i midten av juli.

– Denne måneden har jeg vært av p-pillen i 6 måneder, og nå er jeg gravid. Så pillen har definitivt sine fordeler også, sier Arvidsson og ler. Hun legger til at hun og samboeren gleder seg til å bli foreldre.

P-piller regnes ikke som medisiner
Lege og medisinskfaglig ansvarlig ved Senter for Sex og Samfunn, Marius Johansen, forteller at det både hos pasienter og leger ligger en kultur i å ikke regne p-piller som medisiner.

– Jeg tror nok det er ganske vanlig at når man kommer til legen og blir spurt om man bruker medisiner, så svarer man nei selv om man går på p-piller. At p-pillene ikke regnes som medisiner er nok en oppfatning som både pasienter og leger sitter med, sier Johansen

Han ønsker ikke å uttale seg konkret om enkeltsaker, men sier at han ikke tror leger er gode nok til å informere unge jenter om p-pillens bivirkninger.

– Jeg nevner alltid humørsvigninger som mulig bivirkning når jeg skriver ut p-piller, men depresjon vet jeg ikke om jeg sier så mye om. Det er jo forholdsvis uvanlig å bli alvorlig deprimert, forteller Johansen.

Manglende undersøkelser
Til tross for at det regnes som sjeldent å bli deprimert, sier lege Marius Johansen at han ser at det mangler gode undersøkelser på området.

– Dette er absolutt et viktig område å ta for seg, og et område som mangler god dokumentasjon. Det ville vært spesielt interessant å se om det finnes en sammenheng mellom de som opplever mye premenstruelle plager, og de som blir deprimerte av p-pillen. Det er nemlig samme hormon (gestagen) som forårsaker plagene i begge tilfeller, forklarer Johansen.

Til de som sliter med nedstemthet eller depresjon som følge av p-pillen sier han at det finnes mange alternativer, også for dem.

– For det første finnes det mange ulike p-piller, og jenter reagerer ulikt på de forskjellige merkene. Bare fordi den ene ikke fungerer betyr ikke det at det samme vil skje med alle. Her må man kanskje prøve seg fram litt. Finner man ikke en som passer bør man vurdere enten en kobberspiral, eller ikke å bruke hormonell prevensjon i det hele tatt, avslutter lege Marius Johansen.

Norgesnytts journalist får tilsendt en brosjyre som deles ut til alle som får utskrevet p-piller hos Senter for Sex og Samfunn. Her opplyses det blant annet om nedstemthet som mulig bivirkning, og at p-piller alltid skal nevnes for legen når du er til konsultasjon.

Stengt for kommentarer.