Lyst på en klem?

24. februar 2009 23:32 av Janet Ohemeng 

Bitende vinterkulde er ikke det som får de fleste til å smile. Janne Sandmark og Vibeke Nordtømme gjorde det noe varmere, med gratis klemmer til alle som ville ha.

sn151603

F.v. Vibeke Nordtømme, Jose Castreion og Janne Sandmark.

- Vi har gått nedover fra Holbergs plass, litt nervøse til å begynne med, men da vi stilte oss opp her på Nationaltheatret gikk det fort over, sier Janne, og snur seg for å gi klem til en forbipasserende som kommer med åpne armer.

- Vi tvinger ingen, men for de som vil, gir vi bort en klem. Det er godt å se folk smile, og ha noe positivt å tenke på når de er på vei hjem.

Ikke noe nytt
Det strømmer på, og det viser seg å være mange som trenger en klem. Smilene skimtes godt på avstand. Jose Castreion er på forretningsreise i Norge, og tok varmt imot klemmen.

- Jeg har hørt om dette i Mexico, der en gruppe med ungdommer har gått rundt og gjort det samme. Det er bra at folk gjør dette, godt å få en klem, ler han.

Inspirerende
De to jentene er studenter ved Høgskolen i Oslo og som en inspirasjon til en eksamensoppgave bestemte de seg for å gjøre dette.

- Vi går på faglærer utdanningen i formgivning, kunst og håndverk og skal ha en eksamen i maling, forklarer Janne. Etter å ha fulgt med på Free Hugs – kampanjen en stund, bestemte jeg meg for å bruke det som inspirasjon til maleriet. Det fungerer veldig bra, og det er nok første, men ikke siste gang, sier hun, og smiler fornøyd.

p2210090

Free hugs ved Notre Dame, Paris

Ensom mann
Den australske Juan Mann trengte en klem en dag da hele hans verden raste. Med det kom ideen; hvorfor ikke be folk om en klem. Han lagde en plakat med påskriften ”Free hugs” og gikk ut til gatene. Til tross for skepsis i begynnelsen, har dette nå blitt en verdensomspennende begivenhet.

- Det som gjorde det enda mer spennende å drive med dette her, var jo at det ble forbudt for han å gi klemmer. Da begynte han å samle underskrifter, og fikk god støtte.

- Etter det så har det jo bare blitt spredt rundt, sier Janne. – Så, nå står vi her for folk, med ingen baktanker, kun klemmer.

Stengt for kommentarer.