Utfordrende å møte Breiviks blikk

7. februar 2012 16:08 av Anette Johansen 

Det var et kaldt blikk som møtte oss, men allikevel er han ingen spesiell mann, sier en av rettstegnerne fra fengslingsmøtet i går.

– Han så bort på pressekorpset mange ganger, med et kaldt og til tider selvsikkert blikk. Det var veldig spesielt og utfordrende å oppnå direkte øyenkontakt med han, sier rettstegner Marco Vaglieri.

I løpet av noen minutter hadde pressen og tegnere mulighet til å illustrere Breivik under det siste fengslingsmøte før rettsaken starter 16. april i år.

En enkel mann
Vaglieri sier dette var en helt spesiell situasjon der han oppfattet Breivik som umenneskelig og maskinliknende, men også en enkel mann.

– Det er helt spesielt å se ham og vite hva han har gjort. Jeg har hatt mange blandede føleleser før denne dagen, sier Vaglieri.

Flere Utøya-overlevende var tilstede i tingretten, en av de var Herman Heggertveit. Han opplevde Breivik som forberedt, men samtidig nervøs, sa han i går til Dagbladet.

Høyreekstem hilsen
Da han ankom tingrettens sal 828, var det ikke mange ansiktsuttrykk som preget Breivik. Men han åpnet med å gjøre en høyreekstrem hilsen.

– Han fortalte oss nede i arresten før vi gikk opp at han ønsket å gjøre en slik hilsen, sier hans forsvarer Geir Lippestad til NTB.

Om hilsenen var beregnet på noen, eller hva Breivik mente med denne hilsenen, vet han ikke.

Første observasjon
Terje Tørrisen som er en av de nyutnevnte sakkydige, var også til stede under gårsdagens fengslingsmøte. Dette var første gang han så Breivik i egen person.

– Dette var for meg en anledning til å observere hvordan han fremsto, sier Tørrisen.

Noe utover hva han tenkte når han så hovedpersonen, kan han ikke kommentere.

Den nye rapporten han i samarbeid med Agnar Aspaas skal utforme vil være klar 10. april opplyser han.

Stengt for kommentarer.