Holder verdenspremiere på ny norsk filmfestival

7. februar 2012 18:53 av Gitte Paulsbo 

4. Mars avsluttes Filmfest Oslo med verdenspremieren på Into The White. Filmen er allerede solgt til 22 land.

– Man trenger ikke være filmnerd for å gå på filmfestival, sier Vibeke Skistad, pressekontakt for Filmfest Oslo.

29. februar åpnes publikumsfestivalen Filmfest Oslo for første gang. Festivalen sies å være en bredere filmfestival enn mange av de vi har sett tidligere, og satser dermed på å trekke et større og mer spredt publikum. Festivalen bruker Youngstorget som knutepunkt, hvor det vil være festivaltelt med bar, kafé, musikk og mulighet for å sette seg ned å slå av en prat.

– Vi har på en møte prøvd å få frem litt av den samme festivalfølelsen man får på musikkfestival, og tilpasse den “mannen i gata”, forteller Skistad.

Verdenspremiere på Follketeateret
I tillegg til å vise filmer på Ringen, Gimle, Klingenberg og Eldorado Kino åpnes også det gamle folketeateret for filmvisning. Her avslutter Petter Næss filmfesten med verdenspremieren på sin siste film «Into The White» .

– Jeg synes det er kjempefint å få holde premieren på en slik festival, det er flott at vi får en såpass bred filmfestival til Norge også, og det er det fint prosjekt å være med på. Jeg gleder meg til å se hvordan det går, sier ressigøren.

Filmen forespiller seg i den norske fjellheimen i år 1940, hvor et engelsk og et tysk fly har skutt hverandre ned. Tre tyske og to engelske overlevende piloter blir nødt til å søke ly i samme hytte, og må samarbeide på tross av nasjoner om de skal overleve på den gudsforlatte hytten på fjellet.

En krigsfilm utenom det vanlige
Næss har snekret sammen en stjernespekket rolleliste bestående av blant andre Rupert Grint kjent fra Harry Potter-filmene, Florian Lukas fra «Good Bye Lenin», David Kross fra «The Reader», og norske Stig Henrik Hoff.

– Jeg tror det at vi har de skuespillerene vi har kommer til å prege filmen. Det er for eksempel folk som har sett filmen og sier at de aldri har sett Rupert Grint spille bedre, sier Næss.

Han forteller også at krigsfilmen, som baserer seg på en sann historie, er en norsk krigsfilm utenom det vanlige.

– Det er jo en historie der ting skjer for første gang i livet for alle karakterene. Det er blant annet tyskere som ikke har opplevd å blitt skutt ned og nordmenn som får oppleve alvoret ved krigen for første gang, forteller ressigøren, og legger til:

– Også er det en norsk krigsfortelling hvor tyskerne er i hovedrollen, det er noe som ikke skjer så ofte. Her møter vi tyskerne først, og så kommer engelskmennene inn. Nordmennene kommer ikke inn før helt på slutten.

Næss sier han håper folk møter filmen med et smil, selv om han ikke har noen forventninger til at den skal forandre verden.

– Det er en fin film, med mye humor og en annerledes krigsfortelling. Det er en film som viser at folk i krig først og fremst er mennesker, og at de noen ganger er nødt til å samarbeide på tvers av fiender for å overleve.

(Foto: Filmfest Oslo/screenshot Into The White)

Stengt for kommentarer.