Festet bilstol feil på direktesendt TV

24. februar 2009 11:14 av Silje Leirvik 

Da Forbrukerrådets test-journalist Geir Røed viste bruk av sikkerhetsutstyr for barn i bil på God Morgen Norge (TV2), festet han barnestolen feil.

Det var da han skulle feste stolen som brukes fra barnet er nyfødt til det er ca ett år, at fadesen fant sted. Skulderbeltet og hoftebeltet skulle vært motsatt vei enn det som ble visst på TV, en feil som kan få store konsekvenser ved kollisjon. Bortsett fra en liten notis på TV2 sine nettsider har feilen gått upåaktet hen. Undersøkelser viser at foreldre fortsatt slurver ved montering av stolene, selv om riktig bruk ville redusert skadeomfanget dramatisk. Trygg Trafikk mener dette kan skyldes mangel på kunnskap, og ber usikre foreldre ta en kikk på Trygg Trafikk sine hjemmesider eller kontakte utsalgsstedet for å få demonstrert riktig montering.

Forover- eller bakovervendt bilstol?
Geir Røed sa videre i direktesendingen, stikk i strid med Trygg Trafikks svært sterke anbefalinger, at foreldre gjerne kan plassere barna i forovervendte stoler fra ettårsaldereren. Dette fordi de bakovervendte variantene, ifølge ham, generelt er vanskeligere å montere.
- Trygg Trafikk vil på ingen måte anbefale de forovervendte stolene, sier informasjonskonsulent Marianne Billing.
- Barnets nakkemusklatur er svært dårlig rustet til å takle slengen en front-mot-front kollisjon vil medføre i en forovervendt bilstol. I de bakovervendte stolene fordeles trykket jevnt over hele ryggen og skadeomfanget synker dramatisk, forteller hun.

Endring av regelverket
Statistikk viser at nærmere femti prosent av alle ulykker er front-mot-front kollisjon, og da gjerne i høy fart. Risikoen for å bli drept eller skadet er fem ganger høyere i forovervendte barnestoler enn i bakovervendte, og det jobbes nå innen EU for å påby bakovervendt barnesikring fram til barna er fire år.

Nybakte foreldre møter en jungel av ekspertråd, tester, merker og erfaringer når det gjelder sikkerhetsutstyr i bil for de små. Fra Trygg Trafikk og stadig flere eksperter er signalene nå likevel overtydelig enkle angående hvilken retning barna skal plasseres i: Velg bakovervendt bilstol!

Stengt for kommentarer.