Vil bli Norges nye jernmann

6. februar 2012 18:41 av Karina Stene 

Det finnes noen super-mennesker som har en målsetning om å bli best i verden. En av dem er alpinisten Emil Blattmann (21).

Foto: Privat

- På vinteren blir det trening to ganger om dagen. Èn styrkeøkt før skolen, deretter drar vi på ski på ettermiddagen. Nå for tiden trener jeg 20 timer i uka.
På spørsmålet om hvordan han holder seg motivert etter årsarbeid med hard trening, virker han lite brydd.

- Jeg vet ikke helt hva jeg skal svare. Det har aldri slått meg som et alternativ å slutte, jeg trives veldig godt med dette. Det er heller ikke sånn at jeg alltid vil ut å trene, jeg har ingen problemer med å sitte hjemme og slappe av en dag. Men jeg vet at det er best i det lange løp, sier Blattmann.

Den sympatiske sørlendingen har nylig gjennomgått den fysiske stortesten “iron-man”. Han kom i mål med landets høyeste poengsum og er per dags dato i bedre fysisk form enn OL-helten Aksel Lund Svindal.

- Jeg har hørt at jeg har slått Svindal og synes at det er morsomt. Aamodt holder fortsatt rekorden, så jeg har mer å strekke meg etter. Aksel har jo også vært skadet i det siste, legger han til.

Iron-man
Iron-man er et prosjekt som går ut på at samtlige utøvere må gjennom en fysisk test der sluttresultatet vil rangere deltagerne etter hvor godt trent de er på landsbasis. Testen tar for seg de fleste aspekter innen fysikk og utholdenhet og fungerer som en fysisk målestokk. Ekspertene mener at normalt spreke mennesker skal se seg fornøyd med en score på 200. Blattmann kom i mål med 749 poeng.

Det er ikke til å legge skjul på at resultatene til den ukjente 21-åringen er imponerende. Tidligere trener for damelaget i Sveits, Lars Erik Gulaker, mener resultatene hans lover godt for fremtiden.

-Han har en indre motivasjon og lidenskap for sporten han bedriver. Deretter en evne til å presse seg hele tiden og yte det lille ekstra. For å holde et nivå som det Emil nå har oppnådd, må man trene systematisk og ikke minst målrettet over flere år, sier Gulaker.

Gulaker har selv trent Blattmann da han var elev ved Hovden Skigymnas i Setesdalen og poengterer det som en av grunnene til at han har kommet så langt.

- Emil har hatt et meget fungerende barmarksopplegg, også i flere år før han begynte på Skigymnaset. Prestasjonen til Emil er fremragende! Dette viser at hans fysiske forutsetninger er i orden og helt på høyde med World Cup-løperne. Om han dukker opp på TV-skjermen vil tiden vise, men det hadde vært veldig artig både for han og menneskene rundt ham, sier Gulaker.

Stengt for kommentarer.