Nyter studiene på Europas solkyst

5. februar 2012 15:15 av Anine Willums Karp 

Kreative sjeler fra hele verden samles i en miniatyrisk fjellby på Spanias solkyst. Studiedagene er lange, men sol og billig øl gjør det hele mye enklere.

– Jeg valgte å studere i Spania fordi det er enklere å komme seg gjennom de lange dagene når solen skinner og vi kan drikke en kald øl i lunsjen, forteller Alijandro Maksud (22), grafiskdesignstudent ved Marbella Academy Design.

Marbella Design Academy (MDA)

Marbella Design Academy (MDA) Foto: Marichen Willums

Marbella Academy Design (MDA) ble grunnlagt 1995 i en liten fjellby på solkysten, ved navn Monda. Siden den gang har over 40 nasjonaliteter studert kreative fag på skolen.

– I utgangspunktet var jeg på utkikk etter en god kreativ skole, med engelsk undervisning. MDA virket som en god skole med akkurat dette tilbudet. Dessuten er det kult at det er så mange forskjellige nasjonaliteter her, sier Maksud.

Elevene samles ofte på La Jaula, som er en av de 43 lokale barene i Monda.

– I tillegg til de spanske innbyggerne, har vi et veldig tett studentsamfunn hvor alle blir inkludert. Det er derfor jeg valgte å bo i Monda og ikke i Marbella, for her blir man lettere kjent med hverandre da alle møtes på La Jaula, fortsetter Maksud.

Det fine været og den billige alkoholen ville som oftest ført til at studentene mistet fokus, men det påvirker ikke nødvendigvis studiene.

– Det at vi drikker alkohol i hverdagen har til tider gjort det vanskelig å stå opp om morgenen, men det har ikke påvirket karakterene mine i det hele tatt. Det er jo ikke sånn at vi blir fulle hver kveld, det er kun for det sosiale, sier Toon Kostermans (18), webdesignstudent ved MDA.

La Jaula, Monda

La Jaula, Monda Foto: Marichen Willums

Tar studiene på alvor
Studentene har også muligheten til å studere spansk ved siden av skolen, da det er få av innbyggerne som snakker engelsk.

– Jeg har fem timer i uken med spansk, slik at jeg kan kommunisere med de infødte. Det gjør alt mye enklere, siden flertallet ikke forstår engelsk i det hele tatt, sier Kostermans.

Som student ved MDA kan du velge mellom grafiskdesign, webdesign, motedesign og interiørdesign. Her kan du ta et årsstudium, eller du kan ta en bachelorgrad.

– Jeg valgte å ta tre år, men det er en veldig liten by og man kan bli litt lei i lengden, forteller Albana Zymberi (20), motedesignstudent.

De flittigste studentene holder seg hjemme i hverdagen og drar den heller ut i helgene. Det er alltid program på kveldene, både med og uten alkohol.

– Da jeg kom hit forsto jeg raskt at det er øl og vin som gjelder, men jeg bestemte meg tidlig for å ta det rolig, slik at det ikke skulle påvirke skolearbeidet. Jeg er heller med i helgene og drar den fullt ut. Vi som ikke orker fest hver dag pleier å samles for å se en film eller bare slappe av, fortsetter Zymberi.

Stengt for kommentarer.