Stram budsjettering i januar

5. februar 2012 13:04 av Marthe Ihle 

Januar er vel kjent som en helvetesmåned. Dette gjelder spesielt for studenter.

Gina Karlsen (20) er student ved Norges Kreative Fagskole. Som student ved privatskole får hun utbetalt 47000 til halvåret. Etter skolens semesteravgift er betalt, sitter hun igjen med omtrent 6000 kr.

– Det er nok til å dekke husleien, men det blir ikke igjen så mye penger til mat, og jeg har ikke råd til skolebøker, sier Gina Karlsen.

Mange utgifter
I tillegg til husleia har de fleste studenter flere månedlige utgifter.

– Jeg har andre månedlige utgifter som telefonregningen, medlemsskap på SATS og månedskort hos Ruter. Jeg er nødt til å jobbe ved siden av, forteller Karlsen.

Noen studenter er helt avhengige av hjelp fra foreldrene sine når de flytter hjemmefra. Karlsen klarer seg på egenhånd ved å jobbe mye.

– Jeg jobber så mye jeg kan. Dessverre går det litt utover skolen noen ganger, men det er den beste løsningen for meg, sier Karlsen.

Forskjeller i utbetalinger
Ane Marie Garmanslund får 18 000 i utbetaling ved hver semesterstart. I motsetning til Karlsen må ikke hun betale semesteravgift, og har derfor mer å rutte med.

– Etter husleia er betalt, sparer jeg resten av beløpet til husleia som må betales i sommermånedene. Det blir vel verre for studentene ved privatskoler. Men de har jo valgt det selv, sier Garmanslund.

Bestemmes av Kunnskapsdepartementet
Lånekassen står ikke bak avgjørelsene om hvor mye studenter får utbetalt.

– Spørsmål om forskjell i utbetaling til studenter ved private og offentlige skoler er både viktige og relevante. Det er ikke Lånekassen som bestemmer reglene og satsene for støtten vi utbetaler. Kunnskapsdepartementet står bak reglene som gjelder, sier Christin Dammen, kommunikasjonsleder hos Lånekassen.

Karlsen har allikevel troa på at hun skal klare seg:

– Jeg får ikke støtte økonomisk av foreldrene mine. Hadde det vært krise ville de selvfølgelig ha hjulpet meg, men jeg vil jo helst klare meg selv.

Tekst: Ida Helene Bergersen og Marthe Ihle

Stengt for kommentarer.