Betaler dyrt for kupp på nett

4. februar 2012 19:36 av Henriette G. Ågren 

Det dukker stadig opp fristende tilbud på nett. Men skal du gjøre et godt kjøp, er det viktig å holde tunga rett i munnen.

– Lesing og studier langt ut i de sene nattetimer gjør at jeg ofte titter innom nettbutikker, og da melder kjøpetrangen seg. Hvor fantastisk er det vel ikke å bare kunne trykke på en knapp for å handle unike og rimelige plagg, spør Maiken Mikalsen Watz.

Hun er student, og kunde hos både norske og utenlandske nettbutikker. Etter hennes mening er tollgrensen i Norge er alt for lav.

– Jeg hadde definitivt handlet oftere på nett dersom tollgrensen var høyere enn 200 kroner. Det er noe eget ved det å gå å glede seg til å få en pakke i posten, men når regningen kommer og det viser seg at du må ut med nesten det dobbelte, er gleden kortvarig

I Norge er reglene slik at dersom du skal handle klær på nett, vil du måtte betale en tollavgift på 10,7 prosent av kjøpesummen. Bøker, derimot, er toll- og avgiftsfrie.

Tollgrensen her til lands ligger på 200 kroner. Det vil si at du kan kjøpe varer for hele beløpet, fraktgebyrer blir ikke regnet med i totalsummen. Dersom varens verdi er høyere enn tollgrensen, må du betale 25 prosent moms av både varens verdi og frakten. I tillegg kommer et fortollingsgebyr. Dermed kan et par sko, til rett under 500- lappen, ende opp med å koste deg langt mer enn som så.

Kostbart kjolekjøp
Linus Reisænen er en av dem som har både gode og dårlige erfaringer med netthandel.

– Jeg handlet bursdagsgave til kjæresten min hos en av hennes favorittbutikker på nett.  Kjolen var på salg, og jeg betalte 1200 kroner, inkludert frakt. Da hentelappen kom i postkassen fikk jeg bakoversveis. Jeg måtte ut med nesten 700 kroner i diverse avgifter.

Kjæresten endte opp med å få en mye dyrere gave enn det Reisænen hadde tenkt seg i utgangspunktet.

- Jeg fortalte henne om tollavgiften, og verken hun eller jeg har handlet på denne nettbutikken siden, sier han.

Til tross for en dårlig erfaring, er ikke Reisænen blitt skremt av tollvesenet. Han mener hans beste kjøp er blitt gjort på nett.

– Jeg har mange ganger opplevd at varer ikke har blitt fortollet i det hele tatt. Det virker på meg som om det er svært tilfeldig hva slags varer og forsendinger som blir gjennomgått av tollvesenet. Det er nesten så man kan si at det handler om å ha flaks, og hittil har jeg hatt mye av det.

(Kilde: Forbrukerrådet)

Stengt for kommentarer.