Øye mot øye med fjellgorillaen

4. februar 2012 18:47 av Dan Arvid Bjørsvik 

I september er det duket for gorillasafari i Rwanda. Ekspert Ulf Rugumayo Amundsen vil vekke vår interesse for menneskeapen.

– Det er en usedvanlig fin naturopplevelse. Jeg har sporet fjellgorilla opp imot 15 ganger, og jeg blir aldri lei. Jeg blir overrasket hver gang over hvor forskjellige de er og hva slags personligheter disse dyrene har, sier Amundsen.

De mange oppmøtte på Nomaden i Oslo følger spent med idet Amundsen navigerer gjennom lysbildene han selv har tatt av menneskeapene. Han forteller at safarien alltid starter med en gjennomgang om hva man skal gjøre og ikke gjøre. Blant annet er man påbudt å holde en avstand på sju meter i møtet med dyrene. Mennesker bærer nemlig på en del infeksjonssykdommer som kan smitte over på gorillaene. Likevel kan det hende at de kommer tett innpå.

– Noen ganger er det ikke mulig å trekke seg unna og da kan du plutselig få en fjellgorilla sittende på fanget ditt. De kan finne på å dra i lissen din eller ta fra deg brillene. Det er sånt som kan skje, sier eksperten.

Ute i feltet er det alltid noen som har kontroll på hvor fjellgorillaene oppholder seg. Når man først finner sporene de etterlater seg er man alt fra en halvtime til ni timer fra å finne dem. Møtet med dem kan utfolde seg på uante måter.

– Alle dyrene har sin personlighet. Noen er veldig betraktende og sjenerte. Andre er bøller. De kan komme bort til deg og gi deg en dytt hvis de føler at du ser for lenge på dem eller hvis du holder feil på en trestokk. Da gjelder det bare å sette seg ned og gjøre seg veldig liten. Det har aldri skjedd at en fjellgorilla har skadet noen. De er fredelige dyr, men de sier ifra hvis det er noe de ikke er fornøyd med, sier Ulf Rugumayo Amundsen.

Myter som ikke vil dø

– Fjellgorillaene er fryktelig sjeldne, men de er ikke utrydningstruet som mange påstår. Det er mer riktig å si at de er sårbare. Det finnes cirka 700 fjellgorillaer fordelt mellom Rwanda, Uganda og Den demokratiske republikken Kongo, sier han.

Gorillaene er ville dyr og lever fritt i nasjonalparkene. De er vant til å omgås forskere og rancheiere og det er ikke noe i veien for at også vanlige folk kan gå inn og betrakte dem. Gorillasafariene er en av de viktigste turistnæringene både i Rwanda og Uganda. Inntektene gjør at lokalbefolkningen er mer interessert i turister enn å ødelegge naturen og levevilkårene for fjellgorillaen.

– Når man ser på hvordan disse landene forvalter bestandene av fjellgorilla, er det grunn til å bli misunnelig når man ser hvordan vi behandler ulven i Norge. Dyrene blir tatt godt vare på og det er sjeldent at gorillaer blir drept i dag. Det har vært noe av det i Kongo. Det var også en episode i Uganda nylig. Men det er så lite at det ikke har betydning for gorillapopulasjonen i Afrika, sier Amundsen.

Daglig leder i Hvitserk & Eventyrreiser AS, Trygve Sunde Kolderup, er klar over at noen er skeptiske til Rwanda, Uganda og DR Kongo som reisemål. Folkemordet i Rwanda i 1994 satte sine spor. Han har følgende å si:

– Disse landene tror man kanskje ikke egner seg som feriested, men det er veldig trygt. Dette er land som byr på positive overraskelser.

(Foto: Ulf Rugumayo Amundsen)

Stengt for kommentarer.