Bygger bil til energi-rally

23. februar 2012 9:48 av Daniel Rossehaug 

16 NTNU-studenter er i full gang med bygging av sitt eget kjøretøy som skal delta på Shell Eco Marathon i Nederland. Førstepremien går til det mest energisparende kjøretøyet.

LAGARBEID: Studentene jobber som en liten bedrift (Illustrasjon: Mats Solberg og Eivind Sæther.)

Konkurransen har blitt arrangert årlig i over 20 år, og fra 17. til 19. mai er det klart for nytt løp i Rotterdam. Studenter fra ulike universitet rundt om i Europa skal konstruere motordrevne kjøretøyer som skal kjøre så langt som mulig på samme mengde energi.

Laget fra NTNU stiller med sitt kjøretøy DNV Fuel Fighter 2. Studentene har tro på seier, men mye arbeid gjenstår.

-    Vi har brukt forrige semester på å tilegne oss kunnskap, planlegge og legge opp strategi for gjennomføringen. Nå er vi endelig i gang med produksjonen, sier Silje Skogrand, PR-ansvarlig i DNV Fuel Fighter 2.

Mange av studentene skriver også masteroppgave om prosjektet.

-    Vi er en gjeng på 16 som mer eller mindre jobber som en liten bedrift. Med klare arbeidsoppgaver har vi ett mål for øyet, og vi bruker naturligvis all tid vi har på dette prosjektet. Det betyr ofte 12-timers dager på skolen, om ikke mer.

Urban Concept

Shell Eco Marathon Europe har for første gang besluttet å flytte konkurransen til bygatene. Det medfører nye utfordringer for de 227 konkurrerende lagene fra 24 land. Dermed besluttet Trondheimsstudentene å bygge bilen fra bunnen av.

-    Med defensiv kjøring og fokus på smartere mobilitet, vil man kunne tilbakelegge flere hundre kilometer uten å tømme tanken, sier Skogrand.

Klassen som DNV Fuel Fighter 2 deltar i heter Urban Concept. Det innebærer at bilen må ha fire hjul og ratt, men kravet til gjennomføringstid gjør at bilen ikke må bygges for å tåle like stor fart som personbiler.

-    Med et solid budsjett basert på finansielle midler fra Den Norske Veritas (DNV), kan vi bruke de beste produksjonsmetodene og de letteste – men også sterke – materialene for å bygge en ny rekordbil.

Også for publikum

Shell Eco-marathon har de siste årene blitt mer populært blant allmennheten. Årets europeiske konkurranse vil innebære mer enn bare drivstofføkonomiske utfordringer for deltakerne. Tre dagers-arrangementet vil gi folk i alle aldre over hele Europa muligheten til å oppleve fremtidens energi og mobilitet gjennom en rekke interaktive aktiviteter for publikum.

-    Gjennom kreativiteten til en ny generasjon ingeniører, samt et partnerskap med byen Rotterdam, har vi som mål å presentere Europas talent i å designe innovative tilnærminger til fremtidens energiløsninger, sier Peter Voser, administrerende direktør i Royal Dutch Shell i en pressemelding.

FUEL FIGHTER: Bilen skal ikke trenge mye drivstoff for å nå langt (Illustrasjon: Mats Solberg og Eivind Sæther.)

 • Shell Eco-marathon en internasjonal og innovativ konkurranse for
  studenter i regi av Shell hvor videregående og universitetslag fra
  Amerika, Europa og Asia utfordres til å komme lengst på minst
  mulig drivstoff.
 • Konkurransen i 2012 gjennomføres som den 29. i rekken og vil
  utspille seg i Rotterdams gater, 17.-19. mai.
 • Man kan delta i to kategorier: Urban Concept og Prototype
 • Verdensrekorden på 1246 kilometer holdes av studenter fra NTNU,
  og gjelder for kategorien “Urban Concept.”
 • Årets lag består av 14 studenter fra NTNU med ulike
  fagbakgrunner.
 • Årets studenter bygger helt ny bil, dette har ikke blitt gjort siden
  2008.
 • DNV Fuel Fighter 2 sin hovedsponsor er Den Norske Veritas, www.dnv.com
 • Stengt for kommentarer.