– Rappere er dagens ledere

4. februar 2012 15:13 av Natalie Ngo 

For den afrikanske artisten Azagaia er musikk synonymt med ytringsfrihet og makt. Han bruker hip-hop som et politisk verktøy for å nå ut til ungdommen på hjemkontinentet.

– Politikere er ikke ledere lenger. Lederne er de vi ser på TV-en. Myndighetene har ikke mulighet til å kontrollere alt som vises på skjermen, derfor bruker vi rappere denne kanalen for å bli hørt, sier hiphopartisten Azagaia fra Mosambik.

Azagaia gjester for tiden Norge og onsdagskveld innledet han et seminar på Parkteateret i regi av Fellesrådet for Afrika. Her diskuterte panelet hip-hop som et politisk virkemiddel i det urbane Afrika. Målet var å gi et innblikk i en afrikansk virkelighet som sjelden kommer frem i en norsk kontekst.

– Jeg vil si at de såkalte lederne ikke kjemper for friheten til folket, men de er mer opptatt av å okkupere plasser, sier Azagaia og henviser til låten sin ”Combatentes da fortuna”, eller ”The Soldiers of Fortune” som den heter på engelsk.

Her anklager han de afrikanske lederne for å være lykkejegere, og verken kapitalistiske, sosialistiske eller kommunistiske frigjørere. Gjennom musikken hans, har han blitt en av Afrikas mest populære, frittalende og kritiske hiphopartister.

Frykten gir energi
Azagaia skriver uredde og kompromissløse tekster som tar opp kritiske spørsmål. Kritikken er ofte rettet mot regjeringen, den utbredte korrupsjonen og de stadig økende forskjellene mellom en liten rik elite og den fattige majoriteten.

Selv om den frittalende artisten innrømmer at han helst ønsker å bli gammel og oppleve et liv med sine fremtidige barnebarn, frykter han ikke myndighetene like mye som han mener de frykter ham.

– De er definitivt redde når de sensurerer musikken min fordi de vet ungdommen hører den. Min egen frykt gir meg energi. Energien igjen gjør at jeg tenker at det må ta slutt en dag – og eneste måten å bekjempe frykten er å kjempe for den, forklarer Azagaia.

Hiphopartisten legger vekt på at det er viktig å huske og bevare de gamle rapperne, som han naturlig omtaler som de ”gamle lederne”.

– I dag vil jeg påstå at rappere er dagens ledere. Vi må tenke på at om et tiår er vi kanskje foreldre til en ny ungdomsgenerasjon. Derfor må vi begynne å kjempe for fremtiden for våre barn nå.

Munnen som verktøy
Øyvind Holen er journalist og forfatter av flere bøker om hip-hop. Han påstår at hip-hop er verdens største ungdomskultur og finnes så å si overalt. Den ble skapt i Bronx, New York i 1973 av den fattige befolkningen som ikke hadde råd til musikkutstyr, men ønsket å fortelle sine historier.

– Hip-hop er et resultat av urbanisering, ikke minst frustrasjon. Det er blitt både en lokal og global bevegelse og er uavhengig av språk. Det er grunnen til at hip-hop ikke forsvinner, slik som for eksempel diskomusikk. Som rapper trenger du bare et verktøy – og det er munnen, forklarer Holen.

Videre mener Holen at hiphopartister ikke nødvendigvis må forandre verden, men poenget er å sette fokus på temaene.

– Vi forventer ikke at artistene skal komme med en løsning, men snarere å få det frem i søkelyset. Det får folk til å bli bevisste og tenke at sånn er det.

(Foto: Fellesrådet for Afrika)

Stengt for kommentarer.