Norske hemmeligheter stilles ut

4. februar 2012 12:00 av Mariann Høgli Grøtte 

I trikkehallen på Kjelsås kan du nå se hemmeligheter sendt inn fra hele landet.

- Vi har fått inn over 20 000 hemmeligheter hittil, forteller Cathrine Louise Finstad og Elise Sofie Østby.

Utvalgte hemmeligheter pryder nå trikkehallen fram til 29. februar. Finstad og Østby startet i 2009 bloggen Norske Hemmeligheter, basert på Frank Warrens Postsecret-konsept. Men i stedet for at leserne selv skulle lage postkort og sende inn hemmeligheten sin, bestemte de seg for å gjøre en personlig vri.

- Vi tenkte at det ble lettere å sende inn hemmeligheten sin som tekst over nettet, også kunne vi dekorere. Vi er utdannede illustratører, og hadde derfor forkunnskap om dette, sier Finstad.

Bloggen fikk stadig flere treff, og ryktet spredte seg fort. I august 2010 stilte Finstad og Østby ut utvalgte hemmeligheter langs elvebredden i Drammen gjennom prosjektet Elva Rundt.

Hemmeligheter fra boka kan nå sees av alle besøkende på Kjelsås.

Hemmeligheter fra boka kan nå sees av alle besøkende på Kjelsås.

- Det at vi hengte oss på lokalavisen vår, Drammens Tidene, har nok hjulpet på leserskaren, konstanterer hun.

Flere besøkende
I tillegg hadde andre medier også lagt merke til bloggen, og i september i fjor hadde den over 64 000 sidetreff på én dag. Utvalgte hemmeligheter fra bloggen ble utgitt i bokform i fjor. Bloggen får nå inn mellom 20 og 50 hemmeligheter hver dag.

- Nå har snøballen begynt å rulle, så vi må bare følge med. Vi er veldig fornøyde med utstillingen, og det er veldig hyggelig at så mange viser positiv interesse for det vi gjør. Det setter vi stor pris på. Så får vi se hva som skjer med bloggen framover.

Ønsker mer åpenhet
- Vi håper på å kunne forandre noe gjennom bloggen vår. Vi ser hvor dype mange av hemmelighetene er, og vi ønsker mer åpenhet rundt ting, og at ikke noen skal føle de er alene om noe. Vi har fått veldig mange fine tilbakemeldinger fra lesere.

Finstad og Østby har nå valgt å ta vekk upassende reklame på nettsiden, etter tilbakemelding fra lesere.

Utstilling

Et utvalg hemmeligheter henger i Trikkehallen resten av måneden.

- Vi følte at dette var et riktig valg, i og med at mange av hemmelighetene er veldig såre. Alt vi får inn er jo veldig personlig. I starten tenkte vi ikke på å vinne noe økonomisk på dette prosjektet, men det er begrenset hvor mange hemmeligheter vi to kan illustrere. Akkurat nå er det mange upubliserte hemmeligheter, så vi håper vi finner en løsning på dette.

Kjenner seg igjen
- Navnet er jo gull verdt, sier Randi Hobøl, tidligere lærer for de to illustratørene.

Hun forteller at det er mange av hemmelighetene hun kjenner seg igjen i selv, og at dette nok gjelder mange. Hun er imponert over det personlige preget Finstad og Østby har satt på hemmelighetene.

- Tekstene de får inn er direkte, frekke, litt såre, og veldig vanskelig å illustrere. Dette har de klart veldig bra, og selv om hver hemmelighet er forskjellig, har de likevel fått til en helhet på bloggen og i boka. Jeg vet om flere som har kjøpt mange eksemplarer av boka, fordi de ville gi den bort til venner, sier hun.

Hobøl hørte først om idéen da Finstad og Østby studerte på Norges Kreative Fagskole, og likte den fra første stund.

- Jeg sa at dette måtte de satse på. Men det holder ikke bare å ha en idé, man må også følge den opp, og dette er ikke alltid like lett. Men de har levert hver eneste uke. Hver gang man klikker seg inn på bloggen er det noe nytt å lese, og dette tror jeg er mye av grunnen til at leserne kommer tilbake igjen.

Stengt for kommentarer.