Dømt for menneskehandel

4. februar 2012 2:42 av Anette Johansen 

Samboerpar dømt for menneskehandel og for å ha utnyttet to au pairer seksuelt. Det går trolig mot en anke etter at dommen falt i Oslo tingrett tidligere denne uken.  

– Jeg har nettopp fått dommen og leser den nå, sier mannens forsvarer, Oscar Ihlebæk.

Sammen med sin klient må han gå igjennom tingrettens begrunnelse, før de bestemmer seg for en eventuell anke. Ihlebæk har kun snakket kort med den siktede 50-åringen på telefon torsdag.

Mannen har erkjent store deler av de faktiske forholdene, men ikke straffskyld. Han er dømt til halvannet års fengsel, derav ni måneder betinget, og samboeren et halvt år, i følge Nettavisen Det er første gang en slik sak har blitt behandlet av det norske rettssystemet.

– Det går nok i retning av en anke vil jeg tro, sier Ihlebæk. Noe annet vil være overraskende.

Mannens forsvarer Oscar Ihlebæk. Foto: Per Annar Holm

Truet til sex
Ved hjelp av en nettside kom mannen i kontakt med kvinnene. Deretter dro han til Manila der han utførte en slags ”audition” for å avgjøre om de egnet seg som au pairer.

For den filippinske kvinnen som ankom samboerparets hjem i 2009, hadde mye av parets intensjoner blitt avslørt gjennom meldinger på facebook, og en video han hadde sendt henne. Videoen skal ha vist han i seksuell omgang med en annen kvinne fra tidligere arbeidsforhold. Han skal også ha hatt et bursdagsønske om gruppesex.

Den andre kvinnen som ankom i 2010 skal også gjentatte ganger ha blitt truet med hjemsendelse om hun ikke adlydet sexordre.

Lettet og glad
I over et halvt år varte sexhelvete for den ene au pairen, og hun skal være svært tilfreds med dommen.

– Hun er svært lettet over endelig å ha blitt trodd, sier kvinnens bistandsadvokat, Silje Elisabeth Stenvaag.

– Det har vært en ekstrem påkjenning for henne å stå ansikt til ansikt med paret gjennom lange dager i tingretten. Men hun har blitt betraktelig sterkere gjennom prosessen og føler ikke lenger noen skyld for å ha belastet paret.

Vendepunktet fra å føle skyldfølelse oppsto i det øyeblikket hun hørte de tiltalte snakke usant, forteller Stenvaag. Hun er veldig fornøyd med en så grundig dom.

I likhet med Ihlebæk forventer Stenvaag en runde til i retten, ved at saken blir anket. Men hun tror ikke resultatet vil forandre seg i lagmannsretten.

– De vil nok ha en litt annen taktikk ettersom dette er en prøvesten i norsk domstol. Men jeg tviler på at vi vil få se et annet resultat enn det vi har fått nå, sier Stenvaag.

Ankefristen er to uker fra dommen forkynnes fra mannens side, opplyser Ihlebæk.

Stengt for kommentarer.