Misbrukt på nett

4. februar 2012 2:07 av Benedicte Isabell Haugaard 

Lisa Hauge forsto lite da arbeidsgivere gang etter gang ga henne avslag på jobbsøknader. Når arbeidsgiverne googlet navnet hennes, dukket det opp. En person hadde stjålet hennes identitet.

- En dag fikk jeg en mail fra en tidligere kjæreste. Det var en link til et nettsted som heter Deiligst.no. Det viste seg å være en falsk profil av meg, med bilder fra Facebookprofilen min, upassende tekst, fullt navn og telefonnummer, sier Hauge. Jenta opplevde trusselbrev, ekle telefonsamtaler og oppmøte på døren fra ukjente gutter i flere måneder før politiet fikk profilen slettet.

Hauge innrømmer å ha vært slapp når det kommer til personvern på nett og har frem til nå, hatt en helt åpen konto på Facebook.

- Nå har jeg bare 150 venner på Facebook og profilen er stengt for alle jeg ikke har godkjent som venn, sier hun og forsikrer seg om at noe slik aldri skal skje igjen.

Her kan du sikre deg på Facebooks nye timeline.

Ta forhåndsregler
De to siste årene har det vært rapportert over 80 000 identitetstyverier, melder politiet. Forsikringsselskapet Gjensidige oppfordrer nordmenn til å ta forhåndsregler. De skriver på nettsiden sin at alle bør låse postkassen, makulere eller låse inn papirer med fullt navn og fødselsnummer og reagere når de ikke mottar post de vanligvis ville mottatt. De legger spesielt vekt på hvordan vi oppfører oss på de forskjellige sosiale mediene. Gjensidige mener også at det er risikofylt å dele personopplysninger og ferieplaner på nettet i forbindelse med identitetstyveri og innbrud.

Her kan du få hjelp og sikre dataen din mot identitetstveri.

Dersom skaden har skjedd
Om du oppdager en falsk profil av deg selv på nettet, må du varsle nettstedet og politiet. Dersom de mislykkes i å få profilen fjernet, finner de ut hvilken datamaskin som har publisert innholdet og varsler tingretten i området datamaskinen tilhører. Om politiet tar saken alvorlig, blir vedkommende i beste fall tatt inn og bøtelagt for identitetstyveri.

- Vi ønsker blant annet at alle norske nettbutikker skal kreve engangskode fra kodebrikke ved netthandel og bestilling av personlige dokumenter. På den måten kan vi lettere forsikre oss om at det er riktig person som sitter bak tastaturet. På noen nettsteder trenger man bare fullt navn, kortnummer og CVC-kode. Alt dette finner du på et bankkort, til fritt bruk om det ikke er sperret, informerer en kundekonsulent ved DNB.

- MinID er helt genialt, legger han til.

Bedre å være føre var
Sperr ukjente mennesker ute fra nettprofilene dine, legg ut minst mulig informasjon om deg selv og meld alltid ifra dersom verdipapirer, bankkort, datamaskiner og mobiltelefoner blir stjålet eller mistet. Les alltid gjennom nettstedets brukervilkår og hvilke rettigheter de har på dine dokumenter og bilder. Pass på hvem du deler personlig informasjon med.

Politiet øker nå innsatsen mot datakriminalitet og heleri.

Stengt for kommentarer.